Steef’s Opinie • Het jaar van Wenen

Gelukkig Nieuwjaar! 2015 is het jaar waarin de muziek thuiskomt in Wenen. Het jaar ook van het zestigste jubileum van het Eurovisie Songfestival. Het wordt dus terugblikken én vooruitkijken dit voorjaar op ESF Magazine! • Door: Steef van Gorkum •

Na een korte winterstop zijn wij vanaf morgen weer volop in bedrijf met nieuws, context en opinie, en heel veel nieuwe rubrieken. Daarin natuurlijk aandacht voor de zestigste verjaardag van het Eurovisie Songfestival. We blikken terug op de historie van het grootste muziekevenement ter wereld, en vermijden daarbij zoveel mogelijk de platgetrapte velden. Geen herkauwen van ABBA en Cliff Richard, maar een frisse kijk op de afgelopen zestig jaar – en op de zestig jaar die nog komen.

Dit doen we onder andere door de nieuwe rubriek 60 points! over de inzendingen die met precies zestig punten het festival afsloten. Een uitgelezen kans om vergeten verhalen uit de Songfestivalgeschiedenis naar boven te halen, onder de noemer van het getal dat dit jaar zo speciaal maakt. We bespreken middenmotors uit o.a. Frankrijk, Duitsland en Denemarken.

Op woensdag gaan we lijstjes maken. Alle redacteuren komen met tien Verborgen Parels uit de muziekgeschiedenis van het Songfestival. Liedjes die de doorsnee kijker wellicht allang vergeten is, maar die een speciale snaar hebben geraakt bij één van ons. Lezers zijn natuurlijk van harte welkom om met hun eigen pareltjes te komen.

Omdat de woensdag traditioneel Road-To-Eurovision-dag is, neemt Hendrik Kramer eind februari het stokje over. Hij laat ons Wennen aan Wenen. Wat je ook van Conchita vindt – Wenen is op voorhand al een waanzinnige gaststad voor het zestigste Eurovisie Songfestival. Van klassieke muziek tot Wiener schnitzel – Hendrik behandelt het allemaal.

Sommige verhalen laten zich niet vangen in een rubriek. Daarom is de zaterdag vrij gehouden voor een serie achtergrondverhalen over heden en verleden van het Songfestival. Heeft het Songfestival Europa daadwerkelijk verbroederd? Hoe zien de zaken er over zestig jaar uit? En wat heeft de Nederlandse delegatie toch met vogels?

Naast het behoud van Het Oor-deel en het Hoofdredactioneel Commentaar, keert dit voorjaar ook de Buitenlands Nieuwsupdate terug. Elke maandagochtend kunt u wakker worden met het nieuws van dat weekend, gefilterd en gesorteerd. Pak er een kop koffie bij en u bent weer helemaal op de hoogte.

Namens de volledige redactie van ESF Magazine wens ik u een prachtig Wenenjaar toe. Kopieer gerust onderstaande gids en plak hem in uw agenda, dan blijft u ook de rest van dit seizoen volledig op de hoogte.

Vriendelijke groeten,

Steef van Gorkum

Weekprogrammering ESF Magazine januari t/m maart 2015:

Maandag:           Buitenlands nieuws-update.
Dinsdag:             60 Points!
Woensdag:        Verborgen Parels. Vanaf eind februari: Wennen aan Wenen.
Donderdag:       ‘Het Oor-deel’.
Vrijdag:              Geen vaste rubrieken.
Zaterdag:            Achtergrondverhalen over 60 jaar Songfestival.
Zondag:               Hoofdredactioneel commentaar.


1 Comment


  1. // Reply

    Ik ga samen met vriend voor het eerst naar de finale van het Eurovisie Songfesitval , vind het zo gaaf! Leuk om mede door jullie site langzaam toe te leven naar 23 mei! Alvast bedankt voor jullie inzet! Gr Rob

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *