Steef’s Opinie • Met de Aussies naar Sofia

Australië doet mee aan het Junior Songfestival. Maar dat is niet de enige reden dat ESF Magazine in november aandacht aan het JESF besteedt. • Door: Steef van Gorkum •

Afgelopen woensdag maakte de EBU bekend dat de Aussies na hun debuut op de volwassen versie in Wenen, nu ook in Sofia hun opwachting mogen maken. Vrijdag kwam vervolgens het nieuws dat Bella Paige down under vertegenwoordigt in Bulgarije.

Omroep SBS zendt het Junior Songfestival live uit, en zes dagen later opnieuw maar dan op een voor kinderen geschikter tijdstip. Om diezelfde reden wordt er in Australië ook geen televoting gehouden. Op het Junior Songfestival is het wel bij meer landen gebruikelijk om de punten voor 100% door een vakjury te laten bepalen.

Voor onze partnerwebsite ESC Daily is de deelname van Australië natuurlijk geweldig nieuws. Vanwege de Australische achtergrond van de website is er nu aanleiding genoeg om het Junior op de voet te volgen. Wat Bella Paige ook doet, wij moeten erbij zijn, en dus is de trip naar Sofia direct geboekt. Team ESC Daily bestaat waarschijnlijk uit vier man, en Emma Coolen en ikzelf maken daar deel van uit.

Dat betekent dat ESF Magazine automatisch met twee man vertegenwoordigd is in Sofia. Het zou zonde zijn om van die kans geen gebruik te maken. Ons team is nog nooit bij het JESF aanwezig geweest, en juist daarom past het zo perfect binnen ons Najaarsthema Buiten de Gebaande Paden om er nu eens wél aandacht aan te besteden.

Bovendien belooft dit een interessante editie voor ons te worden. Niet alleen omdat de deelname van Australië past binnen de rubriek over Globalisering, en omdat de discussie over een eventueel vervolg van Australië op het Songfestival sowieso interessant is.

Ook omdat de organisatie van het Junior Songfestival buiten de gebaande paden gegaan is, om het kinderfestival weer populair te maken. Erik Bolks schreef daar vorig jaar nog een artikel over. Door het werk van Kath Lockett, Luke Fisher en Vladislav Yakovlev doen er nu 17 landen mee; zoveel zijn het er sinds 2007 niet meer geweest.

Daarnaast gaan we onderzoeken hoe het kan dat sommige landen wél aan het JESF meedoen maar niet aan het volwassen Songfestival. En: wat zijn de verschillen tussen beide contests voor de betrokkenen? Is het wel verantwoord kinderen aan zo’n competitie bloot te stellen, en als je dat dan doet, hoe bereid je het kind erop voor?

De focus ligt voor Emma en mij natuurlijk op ons Australië-werk voor ESC Daily. Maar ook ESF Magazine plukt de vruchten van deze trip, met een extra week vol liveblogs en achtergrondverhalen. Zet 15 t/m 21 november daarom maar vast in je agenda!


One Response to “Steef’s Opinie • Met de Aussies naar Sofia”

  1. Ria NL says:

    Wat leuk dat jullie dit jaar aandacht aan het Junior Eurovisiesongfestival gaan besteden. Ikzelf volg het al vanaf het begin met heel veel plezier. Helaas kan ik er niet bij zijn in Bulgarije maar ik zal alles via jullie site volgen en wil jullie alvast veel plezier en succes toewensen in Bulgarije.

    Met vriendelijke groet,

    Ria van de Velde

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *