Steef’s Opinie • NDR stapelt fout op fout

Eerder deze maand koos Duitsland superster Xavier Naidoo als songfestivalartiest. Na protesten wegens vermeende racistische en homofobe uitspraken werd Naidoo echter een paar dagen later alweer teruggetrokken. Beide beslissingen geven blijk van het onvermogen van de Duitse omroep NDR. • Door: Steef van Gorkum •

Persoonlijk heb ik geen moeite met Naidoo als Duitse inzending. Sterker nog, ik juich grote namen op het festival altijd toe. Iedere artiest heeft daarbij recht op zijn eigen mening, hoe verwerpelijk je die ook vindt. Dat is een kernwaarde van het Songfestival, een niet-politiek evenement, waarbij iedereen op zijn muziek moet worden beoordeeld.

Dit was echter niet de houding van de Duitsers, en dat is waar Naidoo’s deelname problematisch werd. Niet alleen die-hard songfestivalfans waren tegen de keuze; landelijke kranten steunden het protest, waardoor Xavier Naidoo niet meer kon rekenen op de steun van het land dat hij vertegenwoordigt.

Die steun is essentieel voor Songfestivalsucces. Een inzending moet een land kunnen verenigen. Het is geen toeval dat landen als Nederland en het Verenigd Koninkrijk daar vaak niet in geslaagd zijn, en dat vervolgens moesten bekopen met een historisch slechte reeks van resultaten. En Duitsland slaagde er de afgelopen jaren ook al niet in, om het volk achter de eigen inzending te krijgen.

Vorig seizoen won Andreas Kümmert de Duitse nationale finale met een grote meerderheid van de stemmen. Maar omdat hij zich terugtrok zat de NDR opgezadeld met Ann Sophie, een zangeres waar het publiek niet voor gekozen had. Elaiza was het jaar daarvoor ook al een omstreden keus; de dames wonnen weliswaar hun nationale finale, maar het grote publiek had liever de band Unheilig op het Songfestival gezien.

Een interne selectie voor 2016 leek dus een logische keuze. Maar de NDR had kunnen weten dat Xavier Naidoo tot discussie zou leiden. De controverse rondom zijn uitspraken is niet nieuw; al ver voor zijn Songfestivaldeelname ter sprake kwam, lag Naidoo onder vuur. En of hij werkelijk een racist is, doet dan al niet meer ter zake. Deze inzending zou nooit de steun van de Duitse kijkers krijgen.

Xavier Naidoo was dus niet de juiste man. Maar toen hij eenmaal was gekozen, had de NDR standvastig moeten zijn, in plaats van te buigen voor kritiek die niets met zijn muziek te maken had. In andere woorden: beide beslissingen waren verkeerd.

In 2015 zette NDR Andreas Kümmert in een nationale finale die hij niet wilde winnen. Het jaar daarvoor werden grote namen als Unheilig en Santiano vernederd. En nu kiest de omroep voor een controversiële artiest, om die vervolgens dagen later alweer terug te trekken. NDR stapelt fout op fout, en de dagen dat Jamie Cullum de Duitse inzending wilde schrijven, lijken ver achter ons te liggen.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *