Steef’s Opinie • Nieuwe mediawet in Polen kan invloed hebben op Songfestival

De Poolse publieke omroep TVP heeft de nieuwe voorzitter Jacek Kurski gepresenteerd. Dat besluit is het gevolg van de controversiële nieuwe mediewet in Polen, en kan een directe invloed hebben op de songfestivalkeuze van het land. • Door: Steef van Gorkum •

Kurski is een voormalig politicus van de rechtse SP-partij. Zijn voorganger bij omroep TVP, Juliusz Braun, werd grote invloed toegedicht op de interne keuze voor artiesten in Polen in de laatste twee jaar. Het ligt in de lijn der verwachting dat Kurski nu veel inspraak krijgt in de keuze voor Stockholm.

Jacek KurskiHet wordt niet de eerste keer dat Kurski verbonden is met het Eurovisie Songfestival. In 2014 kwam hij in het nieuws toen hij de zege van Conchita Wurst veroordeelde en het bestempelde als “culturele aggressie van het Westen”. Hij deed deze uitspraak in een talkshow van de bekende Poolse presentator Tomasz Lis, die recent besloot op te stappen bij TVP uit protest tegen de nieuwe mediawet.

Tezamen met Jacek Kurski is Jan Pawlicki aangesteld als zenderdirecteur van TVP1, de zender die het songfestival uitzendt in Polen.

Eerder in het seizoen maakte TVP al bekend dat zij wederom een interne aanwijzing zullen doen voor het aanstaande Eurovisie Songfestival. Het wordt aangenomen dat de keuze zal worden bekendgemaakt in de populaire tv-show Świat się kręci, later dit jaar. Speculaties over de namen waaruit de omroep kan kiezen zijn al gestart door één van onze Poolse collega’s van ESC Daily.

Controversiële mediawet
De aanstelling van Kurski en Pawlicki is het resultaat van de controversiële mediawet die afgelopen maand werd aangenomen. De wet staat het toe dat de huidige Poolse regering invulling kan geven aan sleutelposities binnen de publieke omroep TVP. De wet heeft geleid tot politieke beroering in het land en de Europese Unie, die al heeft gedreigd met sancties tegen Polen als de wet inderdaad wordt uitgevoerd.

De European Broadcasting Union (EBU) heeft ook een beroep gedaan op de Poolse president om de nieuwe mediawet af te wijzen. “Om de integriteit en onafhankelijkheid van de publieke omroep te behouden, als een symbool van een vrij en democratisch land, vragen wij u in de sterkst mogelijke termen om deze wet niet van kracht te laten worden,” zegt Ingrid Deltenre, EBU Director General, in haar brief.

Polen heeft ook enkele commerciële omroepen die onafhankelijk blijven werken, ondanks deze nieuwe mediawet. Maar, volgens dit onderzoek van de BBC, hebben deze zenders bij elkaar slechts een marktaandeel van minder dan 10 procent.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *