Steef’s Opinie • Trijntje zal wel moeten

De kogel lijkt door de kerk: Trijntje Oosterhuis gaat voor Nederland naar het Songfestival. Als het persbericht van het ANP klopt, en de quotes van Anouk bij College Tour goed geïnterpreteerd zijn, maakt de AVROTROS het nieuws morgen bekend tijdens een persconferentie. Vanuit het niets is het Songfestivalseizoen nu ook voor Nederland echt van start gegaan. • Door: Steef van Gorkum •

Officieel komt maandag dus pas de bevestiging, maar niemand twijfelt er nog aan dat de uitgelekte informatie klopt. Toch weten we nog altijd vrij weinig: het liedje zal nog wel even op zich laten wachten, laat staan informatie over de uitvoering. Zelfs naar het genre blijft het voorlopig waarschijnlijk gissen.

ESF Magazine heeft in dit soort situaties altijd voorzichtigheid gepredikt. Rustig aan, afwachten en niet te vroeg oordelen. We hebben die lijn vastgehouden, in tijden van euforie (bijv. de bekendmaking van Anouk als artiest in 2013) maar ook in tijden van pessimisme (bijv. na het DWDD-optreden van de Common Linnets). ‘Afwachten’; het is een impopulaire boodschap, waarmee je de extra leescijfers van de hype misloopt. Maar wij zagen dat destijds als de enige juiste manier – en nu opnieuw.

De vraag rijst dan: wat valt er nu wél te melden? Dat hangt er sterk vanaf wie je het vraagt, en waar je op focust. Ik houd van trends, de grote lijnen, de lange termijn. En dus viel mij direct op dat Nederland met deze keuze wel erg dicht in de buurt blijft van de afgelopen twee jaar. Dat is begrijpelijk, gezien het succes. Maar zetten we onszelf voor de toekomst niet teveel in een hoekje?

De strategie in Nederland is momenteel: een grote naam alle ruimte geven. Dat werkt, maar het zijn wel steeds grote namen met ‘kleine’ liedjes. Kwaliteit gaat altijd scoren op het Songfestival, maar het is fijn om meerdere opties te hebben. Artiesten als Armin van Buuren en Kensington zouden óók het gevoel moeten hebben dat zij op het Songfestival kunnen scoren. Mijn ideaal zou dan ook een Frans model zijn waarin A-artiesten uit alle muzikale hoeken naar het Songfestival willen, waardoor de omroep slechts aan cherry picking hoeft te doen.

Om zo’n luxeprobleem te creëren moet je bewust de boer op gaan bij artiesten en platenmaatschappijen. Daar is het niet altijd het juiste moment voor. Na acht jaar mislukte halve finales draait alles om één goed resultaat: de ommekeer. Het jaar erna voert de korte termijn nog steeds de boventoon. Je wilt immers stabiliteit creëren, geen kortstondige opleving.

Dit jaar was daarom misschien wel dé kans geweest om de horizon te verbreden. Het enorme succes van de Common Linnets zorgt voor een geweldig momentum. Het imago van het Songfestival is opgevijzeld, artiesten in Nederland weten dat je er succesvol kunt zijn. Als het resultaat in 2015 tegenvalt, kan dat momentum zomaar weer verdwijnen.

Daarmee bedoel ik absoluut niet te zeggen dat Trijntje Oosterhuis gaat falen, of dat ze ongeschikt zou zijn voor het Songfestival. Trijntje is een goede zangeres wiens klasse buiten kijf staat. Bovendien mogen we onze handen dichtknijpen met Anouk als componist. Het zou zomaar kunnen dat Nederland met deze twee dames opnieuw een goed resultaat haalt. Mijn bezwaar is niet dat Trijntje niet kan scoren – mijn bezwaar is dat ze wel zal moeten.

Ik schrijf dit betoog bewust op persoonlijke titel. Binnen de redactie zijn namelijk veel verschillende geluiden te horen. Erik Bolks geeft aan dat Trijntje veel muzikale mogelijkheden heeft en misschien helemaal niet met een ‘klein’ nummer komt. Dennis van Eersel wijst erop dat de TROS helemaal geen plan heeft, en dat er dus sowieso niets te zeggen valt over de inzendingen voor de komende jaren. En Emma Coolen is sceptisch over het beeldplaatje dat er rondom Trijntje Oosterhuis gecreëerd moet worden.

Zo’n veelzijdigheid aan meningen en invalshoeken is een zegen voor een medium als ESF Magazine. Het geeft ons de mogelijkheid om deze zaak van verschillende kanten te belichten. En dat gaan we de komende dagen en weken dan ook volop doen. Grof speculeren over de kwaliteit van de Nederlandse inzending heeft geen zin, maar er is meer dan ooit behoefte aan achtergrond, context en opinie. Wij zijn er klaar voor!


4 Comments


 1. // Reply

  Met voorzichtigheid ga je nooit op je bek toch ? Ik begrijp eigenlijk niet waarom de redacteur moet vermelden dat het op persoonlijke titel is . De naam staat er bij dus das lijkt het me vrij logisch dat het zijn mening is. De tros krijgt ook weer een veeg uit de plan want men suggereert dat er geen plan is. Volgens mij is hun plan we kiezen een artiest en die krijgt de vrije hand . Nu me dunkt , dat is twee jaar ZEER goed gegaan. Dus heeft men degelijk een plan en met deze artiest een goede artiest gestrikt . Nu het liedje en de stage performance nog …….


 2. // Reply

  Voor Nederland zal 2015 qua keuze een spannend jaar zijn. Zowel Trijntje als Anouk zijn met hun muziek door de (ja..) decennia heen op een erg positieve manier van de hak op de tak gesprongen. Beiden hebben zich nooit laten vastpinnen op een bepaald genre. Verwacht je rock dan krijg je een ballade en verwacht je een ballade, dan krijg je uiteindelijk jazz of een stevige uptempo. Het kan dus alle kanten op en dat vind ik juist zo leuk, vooral omdat Trijntje heeft laten zien dat ze alle stijlen en tempo’s zo goed beheerst. Ik vind Trijntje dus allerminst een voorzichtige en behoudende keuze. Ik vind dit een gewaagde keuze en gewaagd, daar hou ik van!


 3. // Reply

  Wanneer ook 2015 een top 10-notering oplevert met een grote naam (wellicht op een of ander manier met Trijntje), kunnen ze alsnog Steefs tactiek toepassen, als ze het dit jaar al niet achter de schermen gedaan hebben. Immers Jacqueline Govaert zou benaderd zijn en bedankt hebben.


 4. // Reply

  @Eric: Doorgaans is het hoofdredactioneel commentaar ervoor bedoeld om de algehele redactielijn te vertegenwoordigen. Deze keer leggen we echter bewust de nadruk op de veelzijdigheid aan meningen, zodoende.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *