Stockholm Live: Overzicht tweede repetitieronde (semi 2)

De repetities voor het 61ste songfestival in Stockholm zijn vandaag weer van start gegaan. Alle deelnemers van semi 2 staan klaar voor hun tweede repetitie, maar eerst zien we de nog overgebleven finalisten . Hier kun je alles op je gemak bekijken, ook geven wij ons eerste oordeel over hoe de gehele optredens over kwamen via de schermen. Erik Bolks volgt alles wat er gebeurt in Globen Arena:

DUITSLAND – Hoewel Jamie Lee nagenoeg hetzelfde optreden doet als in haar voorronde komt het toch wat vlakjes over. Het lied is zeer volwassen maar de presentatie nogal junior songfestival. In een paars verlicht sprookjesbos met groene laserstralen loopt zij in haar lichtblauwe Alice in Wonderland-achtig jurkje. De Japanse kledingstijl doet geen afbreuk aan het nummer, wel dat ze niet de volle drie minuten weet te boeien. Haar gezicht is nogal emotieloos. Haar vocalen zijn voor de vroege ochtend in orde, al lkinkt het een beetje verveeld. De backings zinen af en toe vreselijk vals.

ITALIË – In een gouden tuinbroek met zilveren bloemetjes staat Francesca op een klein groen podiumpje met grashalmen. Op het grote podium hangen diverse bloemen en op de achtergrond wordt een grote groene boom met appels geprojecteerd. Als een lief kaboutervrouwtje zingt zij haar lied in haar tuintje. Het geheel komt heel ontwapenend over, mooie close-ups van de zangeres en vocalen tiptop in orde. Af en toe zien we hartjes getekend worden op de cameralens. Italië probeert overduidelijk een jong publiek aan te spreken. In tegenstelling tot Duitsland lukt dat hier heel goed. Linkerrijtje in de finale, zou ik zeggen.

VERENIGD KONINKRIJK – Op de achtergrond en vloer worden fotocollages van fans van het duo geprojecteerd. Ook de BBC gokt op een jongerenpubliek. Joe begint uiteraad weer niet zuiver, want dat heeft hij nog geen enkele keer voor elkaar gekregen. Hij probeert een snorretje te kweken. Jack komt veel minder in beeld maar zingt wel beter. Beide stemmen worden wat overstemd door de geluidsband en de backing vocals. Een gemis is dat de jongens alleen een beetje staan te springen en niet naar het middenpodium lopen om het publiek op te zwepen.

LETLAND – Tijdens het openingsshot wordt er ingezoomd op een zwarte vloer met daarop drie witte strepen. Langzaam gaan de camera’s richting zanger Justs die tegen een achtergrond van zachtgroen-grijs-lichtblauw zingt. Daarmee wijkt de tweede repetitie van zanger Justs af van de eerste (toen was alles nog blauw/rood). Halverwege de bridge gaat de zanger door z’n knieën en krijgt hij kans de camera’s in te kijken, maar dat gebeurt nog niet altijd. Zijn stem begint al iets meer te kraken.

1e ronde: Bij LETLAND wordt een grijze parketvloer geprojecteerd, verder veel blauwe lichtstralen en rode accenten. Gekleed in een zwart leren jack met daaronder een aubergine/taupe (RAL4006)-kleurig shirt zingt Justs met veel overtuiging zijn bijdrage ‘Feeling your heartbeat‘. Erg gebeurt verder niet veel tijdens zijn optreden, maar dat is niet heel storend. Als showopener zou je misschien iets meer verwachten. Net als bij IJsland zie we een paar goede close-ups. Vocaal niet helemaal loepzuiver maar acceptabel er tegen aan. Angst is wel een beetje dat Justs zijn stem kapot zal zingen tijdens de vele repetities.

POLEN – Iets meer rood in het lichtplan van blauw-rood. Gekleed in een rode jas zingt Jack Sparrow zonder overtuiging. Vandaag kan hij de laatste verhoging niet meer aan en ‘knijpt’. We zien Michal’s gouden tand en zwarte nagellak. Het lijkt alsof hij zijn ademsteun vanuit de buik met zijn hand moet ondersteunen. Hij lijkt dan op Napoleon.

1e ronde: Michal uit POLEN heeft het vocaal helemaal in orde, al heeft hij na drie rondes wel even de kikker in de keel. Wederom gebeurt er weinig op het podium. Qua kleding krijgen we nog niets te zien wat de zanger is niet door de make-up gegaan en draagt een soort onderkoelingsdeken, met een zwart hemd daaronder. Die wordt waarschijnlijk nog vervangen door een grote cape of zo. Qua belichting wederom veel blauw en rode accenten met af en toe op de achtergrond wat woorden uit de tekst geprojecteerd.

ZWITSERLAND– Rykka danst alsof ze er een keutel uit moet persen. Vocaal en visueel nog slechter dan de eerste oefenronde. Dit keer heeft ze haar blauwe krulletjes gestijld. Kandidaat voor wederom een laatste plaats.

1e ronde: Rykka lijkt de verkeerd kleurspoeling gebruikt te hebben, haar haar kleurt blauwgrijs. Ook komt er aan het begin van het lied rook uit haar rug (??) De vloer lijkt soms op een kwallenzee, ook haar doorzichtige lange rok lijkt wat op een kwal, beetje doorzichtig. Aan het einde komt er nog een vuurwerk regenbui. Maar over het algemeen lijkt het vooral heel veel op de inzending van vorig jaar, maar dan op alle fronten beduidend zwakker.

 

ISRAEL – De act is verbeterd want nu veel stemmiger donkerblauw, met sterrenhemel en de acrobatische hoepeloefening stoort niet langer. Vocaal in orde maar nog altijd lukt de laatste noot nog altijd niet. Het zwart kleed wel af, zoveel verstand van mode heeft Hovi nog wel.

1e ronde: Bij ISRAEL is de enscenering ook weer gehuld in blauw licht, Hovi is keurig zwart . Dit keer wordt er een gezicht op de vloer geprojecteerd , later een zilveren ster. Er zijn twee circusartiesten die een kunstje uithalen met een blauwverlichte hoepel waarin ze samen rondtollen. Op een gegeven moment houden ze de hoepel hoog en verwacht je eigenlijk dat Hovi er doorheen zal springen als een poedel, maar ‘Nee’. Hovi zingt op zich goed alleen bij de afwijkende melodie aan het einde telkens helemaal miskleunt qua zuiverheid.

 

WITRUSLAND – Vocaal blijft het ondermaats, qua visuals is er wel één en ander ten goede versleuteld. Er is ook meer kleur in het geheel toegevoegd. We zien nu meer rood, geel en groen licht.

1e ronde:  IVAN uit WITRUSLAND probeert een nogal ingewikkeld sprookje te vertellen. Althans niemand in het perscentrum begrijpt de act. Het begint met een video-opname van IVAN in z’n nakie die een gephotoshopte wolf aait. Vervolgens verschijnt IVAN in een beige pak en witte streepjes geverfd over zijn gezicht (reden onbekend). Op de backdrop komen nu drie wolven tevoorschijn en loopt IVAN een rondje in de roedel mee als vierde wolf, vervolgens veranderen de drie wolven in een drummer die IVAN blijkt te zijn, om achtereenvolgens te transformeren in een gitarist, blauw mannetje, een kalktekening die door de bliksem getroffen wordt, waardoor het in een baby-IVAN veranderd. Wie het begrijpt mag het zeggen. Het lichtplan heeft weer veel blauw in zich en een uit gele en rode TL-buizen geconstrueerde wolvekop. De zang is erg middelmatig en het muzikale intermezzo visueel al even saai als het intermezzo zelf.

SERVIË – We krijgen nu de outfits van de mensen op het podium te zien. Sanja gaat in het zwart leer, net als de danser en achtergrondzangeressen. Veel rood schemerlicht en zilveren sikkels op de vloer. Vocaal op slechts een uithaal na prima. Subtiel geprojecteerd zie je wat vrouwengezichten op de backdrops. De danser vertelt op een subtiele manier het verhaal.  De zilveren lichtstralen die recht omhoog staan lijken tralies. Mooi gedaan, de emotie komt over. Een top tien notering zou mij niet verbazen.

1e ronde: Bij Sanja uit SERVIË is wat je onder het kopje ‘stage presence’ kan plaatsen. De hele act staat als een huis. De zangeres straalt charisma en tegelijk kwetsbaarheid uit. Een danser wordt geïntroduceerd en hij vertelt samen met de backings het verhaal van het lied. Sanja wordt ondersteund door vier zangeressen, die met hun mimiek de tekst volgen (en dezelfde rol hebben als de backings bij Molitva). De danser die toenadering zoekt, wordt telkens afgewezen (denk aan Andras Kallay). Naast visueel dragen de achtergrondzangeressen ook enorm bij aan het cresciendo. Enige minpuntje is wellicht dat die ene gil naar het einde er elke keer niet helemaal lekker uitkwam. Servië staat al met een been in finale om daar wellicht in het linkerrijtje te eindigen.

IERLAND – Nog altijd weet Nicky Byrne absoluut geen indruk te maken. Hij zal bij de vakjury’s mogelijk extra afgestraft worden omdat ze van hem meer hadden (mogen) verwacht(en). Vocaal blijft het dus uitermate zwak, qua belichting is het allemaal wel iets opgetild. Nu zien we zonnestralen en gele elementen toegevoegd, wat het hele gebeuren ietsje dynamischer maakt.

1e ronde: Een nogal teleurstellende oefenronde voor IERLAND. De voormalige Westlife-zanger is vocaal nogal zwak, alsof het lied in een te hoge toonsoort is geschreven. Met zo’n bak aan ervaring zou je van Nicky toch meer mogen verwachten, maar hij moet vooral door de backings geholpen worden. In een avondrode zee van licht komt het lied geen moment uit de verf. Enkele mooie close-ups zullen hem niet helpen. Nicky eindigt zijn lied in het middenpodium staande op een geprojecteerde ‘sun’.

MACEDONIË – De theatershots uit haar videoclip worden nagebootst maar nu met publiek uit de arena. De geel-rode kleurstelling is verlaten. Alles is veel donkerder (donkerpaars met zwart en grijs). De Macedonische omroep gaf al aan, dat ze niet hadden gekregen wat ze wilden. Dit zal het dan wel zijn. Het ziet er veel meer classy uit (denk aan Sanremo). Kaliopi draagt een soort zwarte cape over een witte jurk. Vocaal blijft het top!

1e ronde: Kaliopi doet gewoon wat we van haar verwachtten. MACEDONIË zet een feilloos optreden neer. In een setting van veel grijs met witte lichtstralen en gele en later ook nog rode verlichte strepen op de achtergrond in het vlammende decor. Kaliopi wordt ondersteund door vier achtergrondzangeressen die eveneens in keurig zwart gekleed zijn.

LITOUWEN – Donny heeft een golfspoelinkje genomen en draagt groenzilveren schoenen en zwart jack met allerlei teksten erop. Groene/witte lichteffecten op de vloeren. Een tweede doorloop heeft hij een blauw/paars jasje aan met eveneens groene lichten. De derde doorloop heeft Donny een wit jack aan, en kleurt de scene aubergine, met zilveren spikkels. met De vloer volgt de voetstappen van Donny zoals bij de kunstrijdster bij Montenegro 2014. Sterke verbeteringen over het algemeen. De eerste keer komt zijn salto niet goed uit en klapt zijn hand dubbel, tweede keer springt hij alleen, derde keer lukt de salto voorover wel. Vocaal ook sterker dan donderdag. Daar gaf hij dus niet alles. Gelet op de landen die ook in deze semi zitten (en die hem in Baku ook naar de finale stuurden) mogen we er op basis van deze oefenronde van uit gaan dat Litouwen toch doorgaat.

1e ronde: Elke act start met een camerashot, recht van boven het podium. Zo ook bij LITOUWEN. Waarom we dat nu melden is, omdat er eigenlijk heel weinig te zeggen. Het is nogal nietsig. Donny maakt de dansbewegingen niet af, zingt half mee, doet alleen de laatste runthrough zijn salto via trampoline voorover. Hij maakt zich er nu wat te gemakkelijk van af. Kleurstelling wederom blauw met veel wit licht.

AUSTRALIË – Beginshot is nu duidelijker, het lijkt alsof Dami op een wolkenkrabber zit met op de achtergrond een zwart blauwe skyline. Naar mate het lied vordert komen er ook meer roze/paarse kleuren in voor. De graphics zijn fijner, met gezichtjes op de backdrop waar ze mee communiceert.  Vocaal weer top.

1e ronde: Dami uit AUSTRALIË start in liggende zeemeermin-positie. Bij het eerste couplet gaat zij rechtop zitten met haar benen naar beneden hangend op een hoge alsof ze een strikje op een chocoladebox is. Zij ziet er wel schattig uit als een klein meisje, ontwapenend. Terwijl ze zit swipet ze geprojecteerde schermpjes weg. Op de vloer wordt internetverkeer uitgeeeld door glasvezelkabels te simuleren. Tijdens het zingen varieert Dami op de melodie vergeleken met de studio-opname, maar dat is meer powerplay dan vervelend, want vocaal is ze ‘in control’. Bij de brug wordt zij van de box afgetild en loopt zij naar de voorkant van het podium in een prachtige ‘trouwjurk’. Haar mooie benen komen mooi uit. Het enige minpuntje aan de Australische bijdrage zou kunnen zijn dat het een beetje aan emotie ontbreekt om echt met de kijker te ‘connecten’.

SLOVENIË – ManuElla lijkt niet voornemens veel veranderingen door te voeren. Opnieuw draagt zij een witte jurk van Marlies-Dekkers-achtige allure en tijdens het lied Red and Blue wordt er veel gebruik gemaakt van witte en blauwe lichteffecten. Halverwege het lied wordt de zangeres op het podium nog altijd vergezeld door een polsstokhoogspringer die weinig toevoegt. Vocaal is het wel ‘OK’.

1e ronde: Het valt vocaal alleszins mee vergeleken met de verwachtingen. ManuElla is gekleed in een strakke jurk waar haar boesem goed in uitkomt. Past ook mooi bij de rode en blauwe lichten. Vlak voor het refrein lijkt het telkens alsof ze bidt, met haar handen tegen elkaar en ogen dicht. Tegen het einde komt er een acrobaat op het podium die een balanceer act doet op een ronddraaiende schuinstaande danspaal. Dit voegt niets toe en eerder afbreuk te doen aan het geheel.

BULGARIJE – Het gebrek aan dansers is nu opgelost door op de backdrops wat gespiegelde dansers te projecteren. Dat werkt al een stuk beter. De eerste doorloop was er niets aan te merken op haar vocalen, de tweede maakte zij zich er wat gemakkelijk vanaf.  Wel lijkt het er op dat de ook de opkomende achtergrondzangers een soort van choreografie volgen.

1e ronde: Poli Genova is in haar eerste oefenronde een flinke tegenvaller. Gelukkig verbeteren zang, het camerawerk en de pittigheid gedurende de volgende twee doorlopen. Poli lijkt wat eenzaam op het podium, want dansers en een strakke choreografie ontbreken. Poli danst wat vreemd met haar knieën wat niet bepaald flatteus overkomt. Ze draagt een beige/zwarte leren jurk met witte strips. Dat ziet er ook raar uit, maar die worden verlicht. Poli lijkt er steeds meer zin in te krijgen, waar ze in het begin nogal nerveus en slapjes overkwam. Hier is nog wel wat flink werk aan de winkel.

DENEMARKEN – De Deense boyband Lighthouse X gaat nagenoeg ongewijzigd de tweede omloop in. Wel probeert de formatie meer contact met het televisiekijkend publiek te maken en meer eenheid uit te stralen. Vocaal blijft het nog altijd een uitdaging voor de drie acteurs.

1e ronde: heeft een nogal valse start omdat de heren geen geluid op de oren hebben. Wanneer ze dan toch van start gaan is het niet veel zuiverder. De act is fantasie- en zoutloos. In een oceaan van blauw licht vallen de wit verlichte microfoonstandaards nog het meeste op. De heren eindigen hun lied op het middenpodium dat een soort verlicht schaakbord lijkt te zijn. De zang is van alle drie behoorlijk zwak.

OEKRAÏNE – Luid applaus na afloop van de repetitie van Jamala. Dit keer draagt ze een donkerblauwe jurk die misschien net iets meer wegvalt tegen het decor dan de roomwitte jurk van afgelopen donderdag. Halverwege het lied worden er rode bloemen op de vloer geprojecteerd en ontspringt er een gele boom uit het lijf van Jamala. Visueel staat het als een huis en ook vocaal is het grotendeels foutloos.

1e ronde: Het eerste optreden van Jamal is iedereen muisstil. Jamala nails it. Het geheel wordt heel prachtig in beeld gebracht. Eerst heel verstild later met vele kleuren die vanuit haar voeten over de vloer alle kanten op schieten. En een mooie gouden boom op de achtergrond met subtiele steunkleuren. Jamala heeft haar stem volledig onder controle en geeft drie hele goede uitvoeringen. Na afloop van elke doorloop, klinkt er in het perscentrum een behoorlijk applaus. Oekraïne doet alleen mee voor de medailles.

NOORWEGEN – Het is de beurt aan zangeres Agnete. De grootste wijziging in de act is dat de danseres vervangen is door een dunnere. Verder zijn er nauwelijks veranderingen toegepast. Vocaal ok-ig.

1e ronde: Noorwegen heeft in het begin twee podia, eentje met Agnete in dezelfde witte geperforeerde jurk als tijdens de nationale finale staat te zingen. Haar vocalen zijn nog altijd even aarzelend en niet heel sterk. Op het andere podium een wat mollige danseres in glitter-badpak. Alles weer in blauw licht. Qua sfeer doet het ook sterk denken aan Margaret Berger. Na Oekraïne valt het wel een beetje in het niets.

GEORGIË – Nika Kocharov and Young Georgian Lolitaz treden aan voor Georgië en leveren een bijna vlekkeloze tweede repetitie af. De psychedelische bijdrage waarbij de bandleden gespiegeld in beeld worden gebracht, krijgt na afloop applaus.

1e ronde: Georgië komt met pimpelpaars met blauwe amateuristische toverlantaarn en gespiegelde beelden, veel hoekige projecties. Al met al een grote psychedelisch gebeuren. Doet denken aan een videoclip van de Arctic Monkeys. Wie last heeft van epilepsie is gewaarschuwd dat een aanval op de loer ligt vanwege de stroboscopische effecten naar het einde toe. Uniek in het genre dus misschien door?

ALBANIË –  Grote verbetering ten opzichte van donderdag. Eneda draagt nu een matgouden jurk, ze lijkt een beetje op een standbeeld. Zang is uitstekend en de verlichting past heel mooi bij het jurkje. De Zweedse kleuren in de belichting.

1e ronde: Ze lijkt op Valentina Monetta zoals ze er vandaag bij loopt. Erg imponeren doet ze eigenlijk niet hoewel haar vocalen in orde zijn. De camera zal het werk moeten gaan doen, want het hele gebeuren is nogal statisch. Erg gebeurt nauwelijks iets op het goud verlichte podium.

BELGIË – Laura is nu in het zilver en haar groepsleden in het wit. De kleuren verspringen per maat en zijn iets geler, minder rood. Goede Motown / ’70’s . De stem van Laura lijkt wel iets minder, maar dat is dit genre minder erg. De choreografie is opgeleukt en zelfs iets strakker nog. Helemaal aan het einde van het nummer, wanneer ze na de eindnoot op het midden-podium staat waar dit keer ook de dansende achtergrondzangers bij zijn gekomen, nog een paar hippe dansbewegingen maakt.

1e ronde: start als een junior inzending, maar het enthousiasme van Laura werkt uiteindelijk aanstekelijk. De fout die Bulgarije gemaakt heeft door geen dansers mee het podium op te nemen, maakt België niet. De frisse choreografie werkt meteen, vooral wanneer het synchroon loopt. Het lichtplan kent veel geel en rood. Dat is nog wel te statisch en zou met de bass mogen meegaan. Dit gaat als vrolijke afsluiter zeker naar de finale.


7 Responses to “Stockholm Live: Overzicht tweede repetitieronde (semi 2)”

 1. Karin says:

  Geweldige beschrijving weer. Ook geweldige vraag gisteren aan Frankrijk in de persconferentie. Lekker bezig Erik! En wij genieten mee

 2. Joyce says:

  Gaan jullie ook naar Douwe Bob’s bar?

 3. Karin says:

  Wat een goed idee om de commentaren van de 1e ronde erbij te zetten!

 4. Raymond says:

  Goeie beschrijving van de repetities lees het met plezier!
  Sterkte met het vervelende nieuws wat je moeder en jij wederom moeten verwerken,door een domme fout van de zorgverzekering.
  Gr,Raymond

 5. Robbert-Rotterdam says:

  Die vraag aan Amir vind ik ook onverbeterlijk. Vriendelijk maar resoluut.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *