Stockholm Live: Overzicht tweede repetitieronde (semi 1)

De repetities voor het 61ste songfestival in Stockholm zijn vandaag weer van start gegaan. Alle deelnemers van semi 1 staan klaar voor h. Hier kun je alles op je gemak bekijken, ook geven wij ons eerste oordeel over hoe de gehele optredens over kwamen via de schermen. Erik Bolks volgt alles wat er gebeurt in Globen Arena:

FINLAND – Sandhja is naar de kapper geweest, het heeft haar niet geholpen. Ook de Indiase hoofdbewegingen zijn er uit geknipt. Zang is wederom nogal zwak en ze kijkt niet heel lief in de camera. Ook Sandhja doet al dansend aan spijkerpoepen (net als Bulgarije). Hier op de redactie ziet niemand Finland de finale halen.

GRIEKENLAND – Ditmaal in de kleding die ze willen dragen. De dames in lang wit, de mannen hebben een dun wit shirt met daaronder een beide flodderbroek. De zang is niet geweldig, maar ook niet vreselijk vals. De rapper ziet er vooral uit alsof hij de bestelling doorgeeft aan de keuken van de afhaal gyroszaak. Er is overdreven veel aandacht voor de danser. De choreografie is nogal gedateerd, inclusief in line sirtaki en obligate traditionele trom.

MOLDAVIË – Lidia heeft een Gina G-achtig jurkje aan, de setting is meer donkerblauw, er zijn meer close-ups, de astronaut loopt nu niet het podium af maar blijft dansend tot het einde. Lidia zingt ook een couplet in het Frans (Frankrijk stemt mee in semi 1). Eigenlijk is bijna alles verbeterd aan deze act, maar de vraag blijft of dat voldoende zal zijn. Vocaal blijft het nogal dunnetjes en steunt.

HONGARIJE – Ook hier zijn veel verbeteringen doorgevoerd ten opzichte van de eerste sessies. Veel rood licht en een lava-achtige oranje vloer. Veel mooie close-ups en beelden van Freddie, de trommelaar en de backings. Vocaal heeft de zanger het keurig op orde. Het geheel komt beheerster over, geen chaotische shots meer.

KROATIË – Vocaal laat het vandaag toch wel te wensen over. Als ze zo doorgaat gaat ze niet door. Veel geklungel nog in de regie, en van de vreselijke lompe jurk uit de eerste oefenronde is geen afscheid genomen, maar blijkt een zo mogelijk nog drukkere vreemdere witte jurk te verbergen. Jammer want er was zoveel meer uit te halen geweest.

NEDERLAND – Vlak voor de repetitie kondigt de Zweedse organisatie onze nationale trots als ‘Dowie Boeb’ aan. De intro van het nummer duurt langer dan op plaat en start met een The-Common-Linnets-achtig-shot van bovenaf waarbij er langzaam wordt ingezoomd op een goud-bruin-kleurige klok die op het podium geprojecteerd is en het geluid van een tikkende klok klinkt. Douwe Bob werpt veel speelse blikken in de camera en tijdens de brug wordt er ingezoomd op de gitaristen die op een goede manier de interactie (glimlach) met elkaar én daarmee de televisiekijker zoeken. Hoe langer wij over de 10 seconden stilte voor het laatste refrein filosoferen hoe meer wij er van overtuigd zijn dat dit heel goed gaat werken. Immers de aandacht zal getrokken worden van iedereen die niet actief zat te kijken. Het publiek wordt gevraagd te klappen, joelen, vlaggen. Douwe straalt kwaliteit en dus zelfvertrouwen uit. Een top tien notering in de finale lijkt binnen handbereik.

ARMENIË – Vocaal perfect gebracht. Maar de nachtclubsfeer is er nu het blauwe licht meer overwicht heeft gekregen en het rood juist minder ‘speelruimte’. Daardoor wordt de act minder aggressief en seksueel dan de eerste oefenronde, wat wel jammer is want het paste juist heel goed.  De hologrammen werken nu wel heel mooi (dat was eerst nog wat rommelig). De finaleplek voor Armenië komt geen moment in gevaar.

SAN MARINO – Serhat heeft het pak van Douwe Bob gejat, alleen iets te vaak gewassen, want de taupe/aubergine kleur, RAL 4007, is wat valer. De dames die hem omsingelen zijn in zilver verpakt. Op de achtergrond een sterrenhemel en de Macedonische vlag. De stem van Serhat komt er geen moment door. Aan het einde werpt hij zijn hoed weg.

RUSLAND – Er zijn wel verbeteringen te zien in de act, maar het lijkt wat rustiger. Nog altijd is het verhaal van het lied of concept van de aaneenschakeling van visuals niet duidelijk. Tijdens de brug is Sergej een krappe twintig seconden niet in beeld en zien we vooral vreemde wide shots.  Ook klopt vaak de camerapositie nog lang niet altijd met waar de camera had moeten staan om de trappen die geprojecteerd worden goed uit te laten komen. Daar ligt de schuld bij de EBU.

TSJECHIË – In een haar stijlvolle jurk met Maxima-decolletéé zingt Gabriela zich weer foutloos door de rehearsals. Bloemenregen (a la Blossom Blast voor wie dat spelletje kent) zet nu al in bij de brigde. Het losmaken van het haar komt nu niet in beeld, terwijl  dat juist wel leuk effect had. De roze en blauwe gloed op haar jurk vind ik persoonlijk niet zo mooi, maar maakt wel dat Gabriela minder als een ijskoningin overkomt.

CYPRUS – Vocaal nog even ‘mwah’ als dinsdag, maar dat is bij dit rock-achtige genre minder erg dan bijvoorbeeld bij een ballade of popliedje.. Wel is er gesneden in wat onnavolgbare shots van wolven. Daarvoor in de plaats nu nog wat cameramissertjes, maar die zullen nog wel opgepakt worden. Over het algemeen is het visueel verbeterd en lijkt de finaleplek wat zekerder geworden.

OOSTENRIJK – Nagenoeg ongewijzigd qua decoraties is de act van ZOË. Haar stem lijkt wel iets beter. Zij houdt nog altijd de oogjes dicht vanwege de windmachine.

ESTLAND – Nog altijd even chagarijnig kijkend, maar nu zonder bril, doorloopt Jüri zijn drie rehearsals. Weer zingt hij niet heel zuiver, dus kwalificatie mag gevreesd  worden

Datzelfde geldt ook voor Samra uit AZERBEIDZJAN. Elke runtrhough is even vals. Ze proberen diverse outfits bij haar. Dan weer volledig wit, dan weer volledig goud. De backings zijn altijd in wit met goud en voeren een strakke choreografie uit. De zang lijkt alleen niet te redden.

MONTENEGRO – De act ziet er heel strak uit. Het lichtplan past goed bij de aggressieve en duistere karakter van het nummer met de rauwe gitaren. In het meest ideale geval zou Montenegro nog wat punten van Cyprus kunnen afsnoepen, maar veel zal het niet uitmaken. Finland, Kroatië en Bosnië zouden hier nog op kunnen stemmen.

IJSLAND – Een verademing na de vorige vijf bijdragen. Vocaal wat zwakjes maar niet onzuiver. De visuals werken heel goed, timing en camera positionering wat betreft de achtergrond gaan helemaal goed. Finale, zonder twijfel.

BOSNIË – Het lied gaat over dat liefde obstakels wegneemt. Volgens het team van Bosnië is het een modern antwoord op het verhaal van Romeo en Julia. Daarnaast wordt er in het officiële persbericht van de Bosnische delegatie naar tal van wereldcrises verwezen: van de smeekbede van de Syrische vluchtelingen tot aan de Holocaust. Zanger Deen en zangeres Dalal zingen naar elkaar vanachter prikkeldraad. Vocaal is het erg goed en ook de podiumpresentatie staat als een huis. Dalal in een mooie rode jurk en Deen in een volledig zwart pak zien ze er best ‘ok’ uit op het scherm. De celliste zit nog steeds met haar gouden celloframe en badpakje in alumiunium folie gepakt, alsof haar kleding nog altijd onderweg is vanuit Sarajevo. De rapper komt op in zwart ook. Voor een lied dat in de tekst regelmatig ‘liefde is …’ heeft komt het geheel wel wat aggressief over.

MALTA – Act is behoorlijk op de schop gegaan. De opening is nu met Ira’s gezicht op de backdrop en vloer geprojecteerd terwijl ze zingt. Vervolgens komt ze vanuit het decor van wat een Egyptische sarcofaag lijkt. Veel gele lichtlijnen met blauwe achtergrond. De vloer wordt een watervloer en af en toe wordt een rookmachine aangezet. Ira wordt achtervolgd door een nogal vreemde grondzoekende danser in een soort grijze hobbezak. Zelf heeft Ira nu een gouden jurk aan met een hoge split, zodat ze haar been (en borsten) goed kan showen. Voor lied dat ‘Walk on water’ is staat Ira nogal stil.

Na de pauze zien we de finalisten FRANKRIJK en SPANJE

FRANKRIJK

Deze eerste ronde valt behoorlijk tegen voor Frankrijk. Amir zingt zijn hoge noten niet zelf, elke keer als de ‘oe-oe-oe’,  maar dat wordt door een backing gedaan. hij staat in zijn eentje op het podium blauwe podium, dat af en toe in een grijs planeetje veranderd in een heelal. De achtergrond is Franse vlag blauw. met wit en heel af en toe een rood accentje. Amir staat wat te statisch op het podium.

 

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *