Succesverhaal (3) • Rusland

Zes landen hebben altijd de Songfestivalfinale gehaald. Azerbeidzjan, Bosnië & Herzegovina, Griekenland, Oekraïne, Roemenië en Rusland houden gezamenlijk dit perfecte record in handen. In het kader van ons najaarsthema ‘Tien jaar halve finales’ gaat ESF Magazine op zoek naar het Succesverhaal achter deze statistiek. Deze week in aflevering 3: Rusland.• Door: Gert Waterink •

Rustig beginnen
Naast de keur aan nieuwe Balkanlanden en voormalig landen uit de Sovjet-Unie, was er één land dat relatief stilletjes het songfestivalpodium betrad. Stilletjes, omdat in politiek opzicht dit land bij lange na nog geen wereldmacht was. Integendeel. Net als het sterk ingekrompen Joegoslavië (het grondgebied van wat nu overigens Servië, Kosovo en Montenegro zijn), moest Rusland min of meer lijdzaam toezien hoe hun eigen grondgebied, dankzij Gorbatsjov, flink was ingekrompen. Het was één van de redenen waarom landen als Kroatië, Polen en Bosnië-Herzegovina levendig werden onthaald door de presentatoren van dienst (in 1993 en 1994). Bij het Rusland onder Jeltsin was dat een tikkeltje anders.

Alla PuchachevaToch begon het festival voor Rusland met een leuke 9e plaats….in 1994 in Dublin. De grote rode tent van zangeres Youddiph (met het originele rockgetinte ‘Vječnij stranjik’) maakte z’n opwachting. Was het een milde herinnering aan de kleuren van het communisme? En was het ook een herinnering aan de zwaar op de hand liggende binnenlandse ‘Sovjetmuziek’? Feit is wel dat opeenvolgende Russische inzendingen inderdaad nogal protserig waren. Met vogelverschrikker Philip Kirkorov (ESF 1995) en z’n 18 jaar oudere ex-vrouw en dé ‘Willeke Alberti’ van Rusland, Alla Pugacheva (ESF 1997), waren de resultaten dan ook ronduit matig.

Rusland ontwaakt
Na twee jaar van afwezigheid keerde Rusland in 2000 terug op het strijdtoneel. Het was precies het jaar dat ex-KGB-agent Vladimir Putin de nieuwe president van Rusland werd. En in dat jaar was het meteen raak: 2e plaats achter Denemarken. Geholpen door een internationale sound, wist zangeres Alsou de harten van de Europese televoters te veroveren. Niet alleen in de voormalige Sovjet-Unie, ook in de rest van Europa.

Sindsdien zijn de resultaten louter succesvol. Als een heuse wereldmacht, vaardigden de staatsomroepen Channel One en Russia One afwisselend de volgende artiesten af. En laten we eerlijk zijn, de resultaten waren ook oppermachtig. De lijst met de ‘medailles’ op de songfestivalspelen is indrukwekkend, de ‘gouden plak’ van Dima Bilan (zie foto) maakt de meeste indruk.

Russian Flag gif

  • Deelnemer sinds: 1994
  • Aantal halve finales overleefd: 6
  • Minste inzending sinds ’04: ‘Get You’ (16e in de finale)
  • Beste inzending sinds ’04: ‘Believe’ (1e in de finale)

De resultaten hadden ongetwijfeld te maken met een flinke buidel geld van de nationale staatsomroepen. Zoals zoveel opkomende wereldmachten en nog steeds rijker wordende oliestaatjes, was het adagium van Rusland vooral: ‘Europa verleiden met Westerse topmuziek’. En dat lukte aardig. De keren dat Rusland probeerde om met wat meer eigen binnenlandse muziek op het songfestivalpodium te komen (ESF 2009, ESF 2010), resulteerden in ‘slechts’ een 10e en 11e plaats.

‘What if we came together as one?’
Afgelopen songfestival in Malmö, wist Rusland weer eens een TOP 5-stek te behalen. Deze keer met ex-The Voice Of Russia-zangeres Dina Garipova. ‘What If’ bracht ons weer in wat typische songfestivalsferen. De ballade deed nogal des Johnny Logan’s aan, maar dat is niet meteen erg. Er is altijd een markt voor ingenomen songfestivalballads met ingenomen teksten.

Opvallend is het hooguit, dat ‘What if’ geïnspireerd leek te zijn op een Songfestivalperiode waarin Rusland zelf nog helemaal niet meedeed. Het is typerend voor de succesformule van de Russen: vooral heel goed naar het westen kijken. Evenals de Azeri gaat de Russische delegatie daarbij bovendien gewapend met een flinke portemonnee. Het leidt tot nu toe tot immer sterke inzendingen.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *