Succesverhaal (6) • Griekenland

Zes landen hebben altijd de Songfestivalfinale gehaald. Azerbeidzjan, Bosnië & Herzegovina, Griekenland, Oekraïne, Roemenië en Rusland houden gezamenlijk dit perfecte record in handen. In het kader van ons najaarsthema ‘Tien jaar halve finales’ gaat ••ESF Magazine•• op zoek naar het Succesverhaal achter deze statistiek. Deze week in aflevering 6: Griekenland. • Door: Gert Waterink •

Stroeve start
Griekenland zouden we voor het gemak een ‘klassiek songfestivalland’ kunnen noemen. Het land is er, samen met Malta, Israël en, toenmalige aartsvijand, Turkije, in de jaren ’70 van de vorige eeuw voor het eerst bij. De eerste deelname dateert uit het succesvolle ABBA-jaar 1974. En om onze grijze hersencellen even te activeren: Dat was zangeres Marinella met ‘Krasi, Thalasa Ke t’Agori Mu’. Geflankeerd door een bouzouki en gezongen met een veel te lang intro, kwam dit niet verder dan de 11e plaats.

Met af en toe een mooie notering -denk aan het hyperactieve maar o zo leuke ‘Mathima Solfege’ (ESF 1977, 5e plaats)- liet de eerste overwinning meer dan drie decennia op zich wachten. Na het succesvolle eerste jaar met halve finales in 2004 volgde die eerste zege een jaar later, dankzij Helena Paparizou.

Een nieuw millennium, een raketstart!

Sinds de invoering van de halve finales in 2004 bleef de indrukwekkende reeks successen onafgebroken. Met als ‘mindere’ notering de 9e plaats uit 2006 van Anna Vissi (overigens ook Griekse ESF-deelnemer in 1980 in Den Haag. En in 1982 uitkomend voor Cyprus). Al is de negende plek voor Nederlandse standaarden anno 2013 een prachtplek. Er waren verder nog bronzen medailles voor Sakis Rouvas (ESF 2004) en Kalomira (ESF 2008).

  • Deelnemer sinds: 1974
  • Aantal halve finales overleefd: 7
  • Minste inzending sinds ’04: ‘Aphrodisiac‘ (17e in de finale)
  • Beste inzending sinds ’04: ‘My Number One‘ (1e in de finale)

De invoering van de juries maakte TOP 10-noteringen wat lastiger voor de Grieken. Zo werd Griekenland in 2012 met weer ‘veel van hetzelfde’ 17e. Afgelopen jaar volgde alweer snel het herstel met het ska-nummer ‘Alcohol is free’.

Volhardende muziekmentaliteit
Iedereen weet dat Griekenland flink te lijden heeft gehad –en nog steeds- van de economische en financiële crisis in Europa. “Griekenland uit de EU!” werd vaak gescandeerd in onder andere Nederland en Duitsland. En de gegarandeerde 12 punten uit Cyprus maakte Griekenland er niet populairder op. Maar de volhouder wint. Griekenland bleef en blijft gewoon deelnemen. Een volhardende muziekmentaliteit zullen we maar zeggen!

Daarbij komt dat de Grieken eigenlijk alle elementen voor een topscore weten te combineren. Ze hebben een eigen traditionele sound, die desondanks toegankelijk is voor een groot internationaal publiek. De aanstekelijke liedjes worden doorgaans goed in beeld gebracht. Met de slimme shift naar ska dit jaar, toonde Griekenland bovendien aan ook snel op vakjuries in te kunnen spelen. Dat belooft nog veel finaleplaatsen voor de komende jaren.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *