Tekst onder de Loep (1) • MALTA

In ‘Tekst onder de loep’ neemt redacteur Hendrik Kramer van ••ESF Magazine•• in de aanloop naar het songfestival de teksten van vijf inzendingen onder handen. Doel is niet om te oordelen, maar om te analyseren. Door te benoemen wat je anders voor normaal aanneemt, komt misschien de diepere betekenis naar boven.

Vandaag in aflevering 1:
MALTA met ‘Coming Home’
Malta 2014 - Firelight

Dit jaar heeft Malta de eer om de aftrap van de reeks te bezorgen. De originele tekst kun je hier vinden. Ik zal in dit artikel steeds met een eigen vertaling werken.

De titel van het liedje is Thuiskomen. De persoon is dus op weg naar huis of hij is bezig om zich ergens thuis te voelen. Gezien de tekst is het eerste het meest voor de hand liggend. Dit liedje lijkt op een zogenaamde road-movie; het draait om de reis en tijdens die reis ontwikkelt ook de persoon zich. • Door: Hendrik Kramer •

Thuiskomen

Vrijheid van leven, ik wil mijn ziel uiten.
Kijk mij in de ogen aan, en zet mijn botten onder stroom.
Ik zal niet weggaan totdat jij mijn naam kent.
Uit mijn schulp kruipend, sta mij nu niet in de weg.

Zwervend door de velden probeer ik dit nieuwe land te vinden.
Het is alleen omdat ik hier ben dat ik goud vind in mijn handen.

In dit eerste couplet lezen we dat de persoon zijn ziel de vrijheid en ruimte wil geven. Hij heeft het gevoel dat hij niet thuis is waar hij is. Daarom voelt hij de behoefte om zichzelf te laten zien zoals hij is – anders dan de anderen. Kijk mij in de ogen aan, en zet mijn botten onder stroom.

Ik vertrek niet voordat je mijn naam weet. Het kennen van iemands naam lijkt iets heel basaals, maar hier gaat het waarschijnlijk om iets wezenlijkers. Iemands naam is iemands identiteit. De persoon wil zichzelf duidelijk uiten, hij kruipt uit zijn schulp en is bezig aan een ontdekkingsreis. Hij is daarbij ook nog zoekende, maar hij is vastberaden en alleen al het feit dat hij aan die reis is begonnen maakt dat hij goud vindt.

Ik kom thuis.
Ik aarzel niet en ik verspil geen tijd.
Als je mij dichtbij wilt dan moet je mee op reis.
Als je hemel verdwijnt, zal ik je beschermen tegen de regen.
Er is geen wolkje aan de lucht dat in de weg kan staan.
Ik kom thuis.

Ik kom thuis.
Probeer de woorden op te bouwen die zeggen wat jij voor mij betekent.
Ik ga je ogen openen en je laten weten wat ik bedoel.

Er is niets wat de persoon nog tegenhoudt en als je hem beter wilt leren kennen dan kan je niet anders doen dan mee te gaan op zijn reis. Het zou ook nog kunnen dat deze persoon tegen zichzelf praat en dat hij als het ware zichzelf toespreekt met de woorden: Het is tijd dat jij eens gaat leven zoals je bent, in plaats van je te verstoppen. Thuiskomen is werkelijk zijn wie je bent.

Ohh aaahhh (x3)
Ik ga deze reis ondernemen
Voel het licht warm worden.
Vind de kracht waar ik naar zocht.
Houd het ritme sterk.
Houd de handschoenen aan om te vechten.

Klop jij niet op mijn deur.
Ja de geest is levend.
Ik ben op weg om thuis te komen.
Ik kom thuis (x4)

Vastberaden gaat de persoon op weg en voelt hij hoe hij zijn doel steeds meer bereikt. Bij dat thuiskomen hoort ook strijd, er zullen ook dingen op zijn pad komen die hem van dat doel af willen brengen. En iedereen die hem tegen wil houden kan tegenstand verwachten. De geest is levend en wil zich uiten. Hij weet: Ik kom thuis.

Het gaat in dit liedje om een persoon die zichzelf wil leren kennen. Dat begint met het kennen van zijn naam en identiteit. Hij voelt tegenstand, maar gaat hoe dan ook op weg. Het is een reis van de ziel die bezig is om thuis te komen, om te zijn wie hij is.

De tekst van ‘Coming Home’ is geschreven door Richard Edwards Micallef. LEES HEM HIER TERUG.

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘TEKST ONDER DE LOEP’ KLIK HIER


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *