Tekst onder de Loep 2015 (1) • ARMENIË

In ‘Tekst onder de loep’ nemen de redacteuren Hendrik Kramer en Erik Bolks van ••ESF Magazine•• in de aanloop naar het songfestival de teksten van diverse inzendingen onder handen. Doel is niet om te oordelen, maar om te analyseren. Door te benoemen wat je anders voor normaal aanneemt, komt misschien de diepere betekenis naar boven.

Vandaag in aflevering 1:
ARMENIË met ‘Face The Shadow’
Armenia 2015 Genealogy

We trappen af met Armenië dat de groep Genealogy met het nummer ‘Face the Shadow’ naar Wenen stuurt. Oorspronkelijk was de titel van het lied: ‘Don’t deny’ en vermoedden velen een link met de Armeense genocide door de Turken in 1915 die door veel landen nog steeds niet erkend wordt. De vraag is dus: gaat ‘Face the Shadow’ echt alleen maar daarover, en is dit lied over het randje wat betreft politieke lading? Lees de originele tekst hier en oordeel zelf.• Door: Hendrik Kramer •

Ontken het niet…
We vinden zoveel manieren om ons hart voor de gek te houden.
Spelen teveel spelletjes om te verstoppen.
Als je een droom navolgt geef dan de zorgen over van binnen.
Kijk elke schaduw aan die je ontkende.

We hebben hier te maken met een persoon die ergens niet van wil weten. Wat datgene is, wordt niet gezegd, maar het is zeer waarschijnlijk erg confronterend – vandaar het woord ‘schaduw’. We tasten in het duister over wat die schaduw kan zijn. Het lijkt er sterk op dat de tekst dit ook doelbewust in het midden laat.

In de regel daarvoor wordt er gezegd dat de hoofdpersoon zijn/haar droom moet navolgen. Maar om dat te doen moet diegene wel zijn schaduwen in het gezicht durven kijken dus de confrontatie opzoeken. Dit gedeelte van de tekst is minder dubbelzinnig, het gaat over iemand die verliefd is maar niet verder durft te gaan. Wellicht omdat er in het verleden vervelende dingen zijn gebeurd. Wanneer deze persoon het weer aandurft om zich open te stellen voor de liefde zullen deze schaduwen ook op de loer liggen.

Het voelt zo vaak alsof het leven oneerlijk was.
Zul je wegrennen en al het leed vergeten?
Als het je opbreekt denk dan aan de kracht van binnen.
Kijk elke schaduw aan die je ontkende.

De tweede strofe doet vermoeden dat er inderdaad in het verleden iets heel erg mis is gegaan waardoor deze persoon geen nieuwe stap meer durft te maken en het maar wegmoffelt. Maar nu er iemand is die ook voor deze persoon liefde voelt zal hij/zij toch eerlijk moeten zijn en geen verstoppertje meer spelen. Wegrennen en vergeten zijn geen opties meer.

De klok tikt en je blijft denken dat jij degene bent die je hart voor de gek houdt, dus:

Blijkbaar is er haast geboden om de waarheid in te zien. Je hart voor de gek houden zou op een gevoel van liefde kunnen wijzen. Degene die deze tekst uitspreekt zegt als het ware: ‘Jij denkt dat je jezelf voor de gek kunt houden, maar er speelt wel meer tussen ons en ontken dat maar niet!’

Ontken het niet.
Ontken het nooit.
Schatje, ontken het niet.
Jij en ik.

In het refrein wordt er op gehamerd dat de hoofdpersoon het niet moet ontkennen en die oproep wordt gedaan door een geliefde – er wordt immers niet voor niets het woord ‘Schatje’ gebruikt. Mijn eerste verklaring zou zijn dat het hier gaat om iemand die ontkent dat hij of zij van de ander houdt.

Steek de oceanen van blauw over, gelukkig zul je zijn.
Als je eenmaal bent opgestaan zul je vrij zijn.
Als je weer in angst terugvalt herinner dan dat er hoop van binnen is.
Kijk elke gelouterde schaduw aan.

Durf je in het diepe te gooien. Ga er voor. Steek de weidse oceaan over en laat het gebeuren. Blauwe oceanen symboliseren rust en een eindeloze horizon. Kijk maar waar je terecht komt. Als je dat durft, zal je vrij zijn. En wanneer dan toch die schaduw weer opduikt, durf hem dan te confronteren en denk dan aan de kracht die er van binnen is.

De eerste indruk bij het lezen van de tekst is dat het hier gaat om iemand die ergens mee worstelt maar het niet wil toegeven. Zo op het eerste gezicht is er geen link naar de Armeense genocide. Die vind je pas als je over het totaalplaatje gaat doordenken: de bandnaam Genealogy (wat verwijst naar stamboom), de totstandkoming van de groep (die is opgebouwd uit leden van de Armeense diaspora), de oorspronkelijke titel en het feit dat de genocide dit jaar precies honderd jaar geleden is.

Conclusie is dus dat de Armenen het op z’n minst een stuk slimmer aangepakt hebben dan de Georgiërs in 2009, en dat ‘Don’t Deny’ zich aan de goede kant van het We don’t wanna Putin – Dancing Russia Goodbye – continuüm bevindt.

De tekst van ‘Face The Shadow’ is geschreven door Inna Mkrtchyan. LEES HEM HIER TERUG.

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘TEKST ONDER DE LOEP’ KLIK HIER


1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *