Tekst onder de Loep 2015 (2) • IERLAND

In ‘Tekst onder de loep’ nemen de redacteuren Hendrik Kramer en Erik Bolks van ••ESF Magazine•• in de aanloop naar het songfestival de teksten van diverse inzendingen onder handen. Doel is niet om te oordelen, maar om te analyseren. Door te benoemen wat je anders voor normaal aanneemt, komt misschien de diepere betekenis naar boven.

Vandaag in aflevering 2:
IERLAND met ‘Playing With Numbers’
Ireland 2015 Molly Sterling

Deze week kijken we naar Molly Sterling’s bijdrage ‘Playing with numbers’. Wat bedoelt Molly als ze het heeft over spelen met getallen? Greg French en Molly Sterling schreven de tekst van het nummer, waarvan de tekst hier terug te lezen is. • Door: Hendrik Kramer •

Moeilijke jeugd?
Ben ik je iets schuldig?
Ik denk van wel.
Ze hebben onze handen vastgebonden.
Toch heb ik ze losgesneden.
In de armen van het drankje
vonden ze onze waarheid.
En ik maakte een meisje
Verbannen jeugd en.

De eerste gedachten die ik bij dit nummer had was dat we hier te maken hebben met iemand met een drankprobleem. Dat komt door het zinnetje: In the arms of the potion they found our truth. Oftewel door het drankje vonden ze onze waarheid. Toch laat de rest van de tekst dat niet toe, omdat daar verder niet meer over die drank gezongen wordt.

De vrouwelijke hoofdpersoon in de tekst bindt handen vast. Het is lastig om te zeggen wie er met haar bedoeld worden. Mijn gedachte is dat het hier zou kunnen gaan om een strikte opvoeding waarvan ze zich los worstelt. Verbannen jeugd betekent dat ze zich die liever niet meer herinnert. Er is dus iets mis gegaan in haar jeugd en dat maakt dat ze niet weet hoe ze op een juiste manier moet liefhebben.

Maakte de rommel in je visie en
zie een schuld die betaald moet worden.
Het enige wat ik wilde was een beetje liefde geven
Een beetje liefde geven was mijn enigste intentie en ik
zat met nummers te spelen en wist niet wat het betekende.

Misschien moeten we hier denken aan een losbandig meisje dat van haar jeugd wil genieten en eigenlijk niet beseft welke gevolgen dat heeft. Ze windt iedereen om haar vinger en als het dan misgaat doet ze alsof zij het slachtoffer is. Het spelen met getallen is volgens mij een uitdrukking voor: zomaar van alles proberen en maar zien wat er van terecht komt.

Ze misleidde die ander en beseft nu dat ze schuldig is. Haar enige intentie was dus om een beetje liefde te geven, want dat heeft ze in haar jeugd zo gemist. Alleen deed ze op het verkeerde manier en speelde ze met andermans gevoelens.

Herinner mij alsjeblieft niet meer.
Ik zal je muze niet zijn.
Fragiele misgeleide hoofden als ik
weten alleen hoe die te gebruiken.
Terwijl ik met kleine leugentjes en fictie speelde
Onbekend voor jou
Ik speelde het slachtoffer
Wel dat was de laatste keer dat ik je tegenkwam en

Ze wil dat hij haar vergeet want ze zal zijn muze niet zijn. Ze is fragiel en niet goed bij haar hoofd – ‘alleen ik zelf weet hoe ik daarmee om moet gaan’. Ze vertelde leugentjes om bestwil, verzon van alles en de hij-figuur had dat niet door. Ze speelde het slachtoffer en deed dus net alsof alles zijn schuld was. Daarna hebben ze elkaar niet meer ontmoet.

Ik kan van een afstandje naar mijn eigen kunst kijken
Hele tijd was ik verloren, ik was wild dit is
verkeerd ik kan dit niet dwingen en kijk gewoon hoe de oppervlakte
alles overgeeft.

In de brug wordt nog eens benadrukt dat wat ze deed helemaal verkeerd was en dat ze als het ware een soort spelletje speelde. Maar nu komt langzaam alles aan de oppervlakte en zal ze hopelijk ooit zichzelf weer kunnen zijn zonder alle leugens er omheen.

Ze beseft nu dat ze eigenlijk niet doorhad waar ze mee bezig was. Wat de gevolgen zijn van het spelen met de nummers. Ze heeft nu ook door dat ze moet bekennen dat ze die ander heeft misleid. Maar ze wilde alleen iemand om van te houden en was dus ten diepste op zoek naar echte liefde. Alleen ze wist niet hoe ze dit moest verkrijgen.

De tekst van ‘Playing With Numbers is geschreven door Molly Sterling en Greg French. LEES HEM HIER TERUG.

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘TEKST ONDER DE LOEP’ KLIK HIER


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *