Tekst onder de Loep 2015 (4) • BELGIË

In ‘Tekst onder de loep’ nemen de redacteuren Hendrik Kramer en Erik Bolks van ••ESF Magazine•• in de aanloop naar het songfestival de teksten van diverse inzendingen onder handen. Doel is niet om te oordelen, maar om te analyseren. Door te benoemen wat je anders voor normaal aanneemt, komt misschien de diepere betekenis naar boven.

Vandaag in aflevering 4:
BELGIË met ‘Rhythm Inside’
Belgium 2015 Loic Nottet
 

In deze vierde aflevering nemen we het nummer ‘Rhythm inside’ van de Waal Loïc Nottet onder onze loep. Beverly Jo Scott schreef zelf de tekst van het lied, dat vlak voor Nederland in de eerste halve finale is ingedeeld.. • Door: Hendrik Kramer •

Het ritme van binnen

Luister naar het geluid van de donder
Rollende, diep in de ziel
Ver beneden de huid rommelt het
Stap voor stap door de drum die drumt van binnen

Het lied van Nottet draagt de boodschap uit dat je moet doen wat je diep van binnen altijd al hebt gewild. Elk mens heeft een ritme van binnen, dat aangeeft wat we willen. Het is een soort oerdrift die we in deze gecultiveerde samenleving onderdrukken, maar wanneer het nacht is en niemand ons ziet, als de muziek goed is dan gaan we los.

Het verlangen diep in ons wordt aangegeven met donder. Het rommelt van binnen en het heeft een ritme. Elk mens heeft een ritme van binnen dat diep van binnen rommelt. Stap voor stap lopen we op het ritme van onze drum.

Ben jij een vijand of een lover?
We zijn hier neergezet om te ontdekken
Het hart dat klopt van binnen voor elkaar
We gaan rappabab vannacht.

Of je een vijand bent of een geliefde, luister naar je innerlijke drum en ontdek waartoe je bestemd bent. Maar wees je bewust dat je ooit iets terug moet geven voor de slechte wegen die je ging die de drum in je aangaf. Want ook die verdorven wegen zitten diep van binnen.

En als we morgen sterven
Wat zullen we dan moeten tonen
Voor de verdorven wegen
Diep van binnen
Het ritme in ons vertelt het ons

Maar nu is het tijd om los te gaan en alles te vergeten. Je leeft maar een keer? Geniet dus en luister naar wat je hart je ingeeft. Dan ervaar je een kosmische track, een liefdesaanval. Als je naar het ritme van binnen luistert dan kunnen er ook mooie dingen gebeuren, dan wordt je geregeerd door de liefde en ga je zweven.

We kunnen morgen vliegen
Op de prachtige wind die blaast
Op een kosmische track, liefdesaanval
Ik ga dat ritme terug krijgen.

Ik ga dit ritme terug krijgen. Het ritme van de liefde en de vrijheid. Het ritme waarvoor we misschien ooit iets terug moeten geven, maar waarnaar ik nu zo naar terug verlang. Want hoewel het het ritme is dat je handelingen bepaald, kan jij ook het ritme aangeven door de manier waarop je in het leven staat.
Het ritme van binnen is de oerdrift maar ook de muziek.

Waarom gaan mensen dansen als ze muziek horen, waarom vinden we muziek zo mooi? Waarom doet een bepaalde ritme iets met ons? Volgens deze tekst dus omdat we als mensen daarop zijn afgestemd. Diep van binnen is er dus die oerdrift en moeten we alleen maar naar leren luisteren.

De tekst van Rhythm Inside is geschreven door Beverly Jo Scott. LEES HEM HIER TERUG.

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘TEKST ONDER DE LOEP’ KLIK HIER


1 Comment


  1. // Reply

    Huh, dit nummer gaat toch gewoon keihard en onomwonden over seks, gezongen door een jonge gozer die uit zijn voegen barst van de hormonen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *