Tekst onder de Loep 2015 (5) • ZWEDEN

In ‘Tekst onder de loep’ neemt de redacteur Hendrik Kramer van ••ESF Magazine•• in de aanloop naar het songfestival de teksten van diverse inzendingen onder handen. Doel is niet om te oordelen, maar om te analyseren. Door te benoemen wat je anders voor normaal aanneemt, komt misschien de diepere betekenis naar boven.

Vandaag in aflevering 5:
ZWEDEN met ‘Heroes’
Sweden 2015 Mans Zelmerlöw

In deze slotaflevering nemen we het nummer ‘Heroes’ van Mans Zelmerlöw onder onze loep. De tekst van dit lied, uitkomend in de tweede halve finale, is geschreven door Linnea Deb, Joy Deb en Anton Hård af Segerstad.. • Door: Hendrik Kramer •

Dansen met demonen
Zeg niet tegen de goden dat ik er een puinhoop van heb gemaakt.
Ik kan niet ongedaan maken wat al is gebeurd.
Laten we rennen voor bescherming.
Wat als ik de enige overgebleven held ben?
Schiet dan maar beter je pistool leeg.
Voor eens en altijd.
Hij zegt: Ga je tranen drogen.
En leef je leven alsof er geen morgen meer is, zoon.
En zeg de anderen
Om het te gaan zingen als een kolibrie
Het beste deuntje ooit gehoord:

In het eerste couplet horen we de held zeggen dat we niet tegen de goden moeten zeggen dat hij er een puinhoop van heeft gemaakt. Is hij soms bang voor wraak? Het leeg schieten van het pistool duidt op een laatste teken van verzet. ‘Het einde is nabij en je kan maar beter leven alsof er geen morgen meer is,’ zegt de vader van deze held.

Helden dat zijn wij eigenlijk allemaal. De vader spoort de held dan ook aan om al zijn vrienden uit te nodigen: ‘Zing met me mee, zing hardop dat je een held bent, dan ga je er misschien zelf in geloven!’ Ze zingen als de kolibrie, als een klein dapper vogeltje zingen we dat we helden zijn, maar we dansen nog wel met de demonen in ons hoofd. Die blijven ons achtervolgen. Een (on)vrijwillige dans? Hebben de goden plaatsgemaakt voor demonen, die niet van buitenaf maar binnenin ons zitten?

Refrein:
Wij zijn de helden van onze tijd.
Maar we dansen met de demonen in ons hoofd.
We zijn de helden van onze tijd.
Helden.
We dansen met de demonen in ons hoofd
Helden.

Goden, helden, krekels, vogels en demonen zijn de belangrijkste spelers in dit lied. De tekst doet me in de verte denken aan Viva la Vida van Coldplay dat de teloorgang van een machtig heerser beschrijft. Heroes gaat erover dat we allemaal helden zijn, maar nog wel met de demonen in ons hoofd dansen. Die demonen vertellen ons dat we niet deugen, dat we niet goed genoeg zijn, maar moeten we blijven zingen dat we helden zijn en onze heldenstatus niet opgeven.

De krekels zingen een lied voor jou.
Zeg geen woord, maak geen geluid.
Het is de schepping van het leven.
Ik maak van wormen vlinders.
Word wakker en keer deze wereld om.
In appreciatie.
Hij zei: Ik sta altijd aan je zij.
Toen je verdwaald was volgde ik je van heel dichtbij.
Was je fundament.
Nu zing het als een kolibrie
Het beste lied ooit gehoord.

De krekels zingen een lied voor jou. De natuur aanbidt de mens. De natuur zingt niet voor de goden maar dient de held. Daarom moet de held even stil zijn zodat hij beseft hoe de natuur in zijn werk gaat. De held maakt van een worm een vlinder. Uit het mindere komt het meerdere voort. De ontwikkeling van de natuur wijst op groei en hoop op verbetering. De vader van de held stond altijd aan zijn zij, maar toch moet de held wel leren om op eigen benen te staan en zal hij de wereld moeten omkeren. Hij is de held en het draait allemaal om hem. De mens staat in het middelpunt. Op het moment dat de held afdwaalt komt de vaderfiguur weer dichterbij om hem te helpen.

We blijven dansen met de demonen in ons hoofd.
Jij kan een held zijn!

Ga het zingen als een kolibrie
Het beste lied ooit gehoord
Zing nu samen:

We zingen het beste lied ooit gehoord. Het lied van de natuur en van de vrijheid. Het lied van de helden die leren dansen met de demonen in hun hoofd. Die leren om te gaan met de stemmen die zeggen dat ze niets waard zijn. Wij zijn de helden van onze tijd en niet van een andere tijd. We leven in het hier en nu en iedereen kan een held zijn. Zing daarom als een vogeltje en wees net zo vrij.

De tekst van Heroes is geschreven door Linnea Deb, Joy Deb en Anton Hård af Segerstad. LEES HEM HIER TERUG.

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘TEKST ONDER DE LOEP’ KLIK HIER


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *