Tekst onder de Loep 2016 (1) • Malta

In ‘Tekst onder de loep’ neemt redacteur Hendrik Kramer van ••ESF Magazine•• in de aanloop naar het songfestival de teksten van diverse inzendingen onder handen. Doel is niet om te oordelen, maar om te analyseren. Door te benoemen wat je anders voor normaal aanneemt, komt misschien de diepere betekenis naar boven.

Vandaag in aflevering 1:
MALTA met ‘Walk On Water’
Malta 2016 Ira Losco

We beginnen het nieuwe seizoen van Tekst Onder De Loep met een concurrent voor Nederland, aangezien Malta ook in de eerste halve finale zit. In 2002 werd zangeres Ira Losco al een keer tweede op het Eurovisie Songfestival, nu doet ze opnieuw mee met het lied ‘Walk On Water‘. Lees de originele tekst hier en oordeel zelf. • Door: Hendrik Kramer •

Lopen Op Het Water

De titel ‘Lopen op het water’ is een bekende uitdrukking van de wens en de wil om je door niets of niemand tegen te kunnen houden. Lopen op het water is een bovennatuurlijk iets. De uitdrukking kent zijn oorsprong in Jezus die op het water liep.

Ik werd grijzer en grijzer
Probeerde iemand te zijn
Probeerde het iemand naar zijn zin te maken

Het lied gaat over iemand die niet wist wie ze was en wat ze wilde. De ik-figuur leefde om anderen een plezier te doen en verloochende daarmee zichzelf. Grijs duidt in dit verband niet op ouder worden, maar op saai, op ‘het grijze midden’, in plaats van uitgesproken zwart of wit.

Ik heb bitterblauw geverfd
Altijd muren geraakt
Altijd geprobeerd om mijn val te breken

De ik-figuur probeerde haar val te breken en stootte daarbij tegen muren aan. Zoals vaker worden muren gebruikt als een metafoor voor obstakels. Het leven was vooral overleven en aanpassen. Weinig durf en altijd binnen de lijntjes kleuren.

Ik ben niet perfect
Maar ik ben oké
Jagend op de wolken
Stoot ik de blues weg
Stoot ik de pijn weg

Dan begint het besef te ontwaken dat ze niet perfect hoeft te zijn en dat ze goed is zoals ze is. Toch klinkt dit ook nog als een soort berusting. Dit is alles wat er is en wat ik ervan kan maken. De blues en de pijn worden opgesloten en de sleutel kan worden weggegooid. Dit hoofdstuk is nu afgesloten.

Ik kan niet genoeg krijgen van je liefde
Ik kan je niet uit mijn hart krijgen
Ik kan niet genoeg krijgen van je liefde
Want ik-ik-ik-ik

Ware liefde schenkt nieuwe kansen, geeft hoop, doet leven, doet je op water lopen. Ik kan jou niet uit mijn hart krijgen. Voor en met jou wil ik leven. Om het onverwachte te kunnen en te willen heb je een stimulans nodig en vaak is dat de liefde.

Ik voel alsof ik op water kan lopen
Op water, op water
En nu ga ik lopen op
Water, op water, op water
Het voelt alsof ik op water kan lopen

De persoon die dit lied zingt heeft het gevoel dat ze op water kan lopen en dat ze stappen zet die ze niet eerder durfde te zetten. Hoe dat komt? Omdat ze weet dat iemand van haar houdt. Het besef dat er iemand is die van je houdt kan een mens vleugels geven. Iemand die van je houdt om wie je bent en bij wie je jezelf kan zijn. Juist dat geeft een mens perspectief, in plaats van steeds maar te proberen om in goede aarde te vallen.

Ik heb hard mijn best gedaan om te horen
Wat mijn hart zeggen wilde
Om het de weg te laten bepalen

In couplet twee zien we dat de ik-figuur ook haar best heeft gedaan om naar haar eigen hart te luisteren, maar dat lukte niet. Ik denk omdat ze nog niet wist waarvoor ze leefde, omdat ze geen liefde kende. Nu kan ze wel naar haar hart luisteren omdat het gevuld is met liefde, ze weet dat ze er mag zijn en dat er iemand is die van haar houdt en haar het gevoel geeft dat ze op water kan lopen.

De tekst van ‘Walk On Water’ is geschreven door Lisa Desmond, Tim Larsson, Tobias Lundgren, Molly Pettersson-Hammar en Ira Losco zelf. LEES HEM HIER TERUG.

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘TEKST ONDER DE LOEP’ KLIK HIER


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *