Tekst onder de Loep 2016 (2) • Estland

In ‘Tekst onder de loep’ neemt redacteur Hendrik Kramer van ••ESF Magazine•• in de aanloop naar het songfestival de teksten van diverse inzendingen onder handen. Doel is niet om te oordelen, maar om te analyseren. Door te benoemen wat je anders voor normaal aanneemt, komt misschien de diepere betekenis naar boven.

Vandaag in aflevering 2:
ESTLAND met ‘Play’
Estonia 2016 Juri Pootsmann

Opnieuw een concurrent van Nederland; Estland, dat niet alleen in dezelfde halve finale zit maar ook vaak wordt bestempeld als een ‘afwijkende keuze’, net als het lied van Douwe Bob. Het lied heet ‘Play’, lees de originele tekst hier en oordeel zelf. • Door: Hendrik Kramer •

Spelen maar!

Een titel in de gebiedende wijs; het lied gaat over spelenderwijs jezelf ontdekken.

Het wordt later en het mag zo zijn dat
Ik naar jou toekeer, ik naar jou toekeer
We kunnen er zo overduidelijk uitzien voor mij
Maar niet voor jou, niet voor jou

Het wordt later; de tijd is rijp? Heeft de ik-figuur getwijfeld over wat hij zou gaan doen? Twijfelachtig of een bewuste keuze. Iemand (jij) wordt benaderd. De ik-figuur keert zich naar haar toe en vindt dat iedereen naar hen kijkt of dat zijn acties naar haar overduidelijk zijn. Ik stel me een drukke disco voor, of een café. Het is al tegen sluitingstijd en hij heeft gevoel dat hij bekeken wordt. Het meisje heeft daar echter geen last van.

We hebben niet de hele nacht
Om uit te zoeken wat goed is
Dus laten we het onbeslist tot we het weten
De enige manier om te gaan
Is door je gevoelens te laten zien
Al je muren te zien omvallen
Dus druk maar op…

Je kunt de bovenste zinnen op twee manieren lezen: “We hebben deze nacht niet om uit te zoeken wat goed is; deze nacht is om plezier te maken”, of: “Deze nacht is te kort om uit te zoeken wat goed is; daar is meer tijd voor nodig”. Zelf denk ik dat beide interpretaties goed samen kunnen gaan.

Deze nacht is voor het plezier, en het uitzoeken van wat goed is dat komt nog wel, dat doen we samen hierna wel. Laten we ons er nu niet te druk over maken: we leggen onze gevoelens open, geven onszelf bloot, zodat de muurtjes omvallen. De wereld van het spel binnenstappen. Gewoon een gooi doen met de dobbelsteen en zien waar de nacht eindigt. Of, om een andere metafoor te gebruiken: Druk maar op de ‘Play’ knop van de recorder en laat de relatie zich maar afspelen…

Speel!
Want dat is de enige manier
Om uit te vinden of het liefde is
Waar we vallen, waar we in vallen

Door te spelen ontdekt een kind de wereld. Het is onschuldig maar tegelijk leert een kind wel belangrijke dingen. Spel is vrij maar heeft wel eigen regels en speelt zich af in een eigen wereld. In een spel kan je andere kanten van jezelf laten zien die je in het echte leven niet zo snel zou kunnen laten zien. Spelend kun je ook de liefde ontdekken. Je moet het laten gebeuren en dan kom je erachter of het echte liefde is.

Ik wist niet wat ik moest doen
Maar nu ben ik zo goed als nieuw
Want ik ben sterker veel sterker
Met jou

Iemand kan zichzelf ontdekken in de ontmoeting met de ander. We verhouden ons immers altijd tegenover iemand anders? Dan kun je als nieuw worden en steeds sterker worden. En dat gebeurt juist in de liefde en in verbinding met de ander.

Sommigen zullen zeggen dat het een gewone dag is
Maar niet voor mij, niet voor mij
Als je voelt dat je gevoelens het niet eens zijn
Draag met mij draag met mij

Voor sommigen is elke dag een spel en is de liefde niet meer bijzonder – maar voor de ik-figuur wel. Je eigen gevoelens kunnen je aan het twijfelen brengen maar je kunt er wel samen over praten en het samen dragen. Het bijzondere van het leven speelt zich vaak in het alledaagse af.

We hebben niet de hele nacht
Om uit te zoeken wat juist is
Dus laten we het onbeslist tot we het weten
Het is de enige manier om te zien
Of dit is waartoe we bestemd zijn
Laat al je muren instorten
Dus druk maar op…

Opnieuw de oproep om gewoon te spelen en te proberen. De vrijheid te nemen om te ontdekken of je bij elkaar past en wie je bent. Er valt geen beslissing tot beiden tot een conclusie komen. Ook het songfestival is een groot spel en de beslissing valt pas als alle punten zijn uitgedeeld – zeker met het nieuwe systeem! Ga er helemaal voor en maak je niet teveel zorgen om het resultaat. Laat de muren instorten en probeer eens wat nieuws. Raak de ander en laat jezelf raken.

Voor degenen die het spelen zijn verleerd is het een gewone dag, maar wie het leven weer als spel durft te zien die ziet het bijzondere.

De tekst van ‘Play’ is geschreven door Stig Rästa, Vallo Kikas en Fred Krieger. LEES HEM HIER TERUG.

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘TEKST ONDER DE LOEP’ KLIK HIER


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *