Tekst onder de Loep 2016 (3) • Nederland

In ‘Tekst onder de loep’ neemt redacteur Hendrik Kramer van ••ESF Magazine•• in de aanloop naar het songfestival de teksten van diverse inzendingen onder handen. Doel is niet om te oordelen, maar om te analyseren. Door te benoemen wat je anders voor normaal aanneemt, komt misschien de diepere betekenis naar boven.

Vandaag in aflevering 3:
NEDERLAND met ‘Slow Down’
The Netherlands 2016 Douwe Bob

Een leuke aflevering, waarin we onze eigen Nederlandse inzending onder de loep gaan nemen. Zoals bekend heet het lied van Douwe Bob ‘Slow Down’, lees de originele tekst hier en oordeel zelf. • Door: Hendrik Kramer •

Doe rustig aan

Ik ga nergens heen en ik ga snel
Ik moet een plaats vinden om heen te gaan en om te rusten
Ik moet een plaats vinden om mijn hoofd neer te leggen deze nacht

In een interview liet Douwe al eens los dat hij dit nummer schreef toen hij besefte hoe gejaagd zijn leven was en hij eigenlijk niet wist waarom. De hele dag zit volgepropt met activiteiten, maar waarom eigenlijk? Is er nog wel tijd voor rust, bezinning?

Met slow down heeft hij in elk geval een herkenbaar thema te pakken: de gejaagdheid van onze samenleving die vooral door de wet “tijd = geld” geregeerd wordt. Nemen we nog wel de tijd om kalm aan te doen? Om rust te vinden? Om ons hoofd neer te leggen en om te lekker te slapen? Goed voor lichaam en geest. Douwe zingt dat hij op zoek is naar zo’n plaats en dat het noodzakelijk is.

Elke morgen is er een nieuwe start
Elke morgen komt zo hard aan
Ik vermoed dat ik angstig bezig ben, vermoed dat ik op een lege tank bezig ben.

Zonder liefde en zonder doel wordt het leven een sleur. Dan heb je nog weinig zin om op te staan en komt elke nieuwe morgen als een vloek in plaats van een zegen. Je hebt geen zin om je bed uit te komen. Het leven wordt angstig omdat de passie eruit is die je de energie geeft. Je leeft op een lege tank en dat is killing. Het moet dus anders!

Meneer kunt u me helpen?
Het lijkt erop dat ik van het pad ben geleid
Ik blijf zoeken naar een antwoord, naar een weg
Wil je me niet helpen?

Een noodkreet naar een meneer. Wie is deze meneer? Dat kun je op verschillende manieren invullen. Is die meneer zijn manager misschien, zijn werkgever? Of zou het ook God of het bovennatuurlijke kunnen zijn? In elk geval is het iemand die wijs genoeg is om de ik-figuur weer op het juiste pad te brengen, om te helpen. De ik-figuur heeft het doel uit het oog verloren, en daarmee ook zijn passie. Hij vraagt zich af: waarom doe ik dit eigenlijk? De focus, de scherpte verdwijnt.

Je moet rustig aan doen broeder
Neem gas terug broeder
Neem gas terug, als je niet door kunt gaan
Neem gas terug, broeder
Neem gas terug, broeder
Neem gas terug broeder, als je niet door kunt gaan.

Slow down betekent zoiets als: Kalm aan, of gas terug. Ik kies voor het laatste omdat ik iemand voor me zie die druk is en gejaagd leeft, hij heeft altijd het gaspedaal ingetrapt en het is nu tijd om even gas terug te nemen, misschien zelfs wel op de rem te trappen. “Broeder” toont aan dat er sprake is van gelijkwaardigheid en betrokkenheid, ook wanneer het de meneer is die dit zegt. Hij gaat als het ware naast hem staan en legt zijn hand op de schouder. Doe rustig aan, neem gas terug nu je het even niet meer zo ziet zitten en je richting een burn-out gaat! In die context kan de ‘meneer’ ineens ook weer gewoon een goede vriend zijn, die met de ik-figuur in de bar zit.

Denk je dat ik het ooit zal leren?
Ik was altijd zonder zorgen
Nu lijkt alles wat ik doe me niet te bevrijden

Je vraagt je vertwijfeld af of je het wel zult leren om rustiger aan te doen. Of je niet weer in dezelfde val trapt om jezelf te bewijzen door maar door te jagen. Je leven ging zoals het ging en je maakte je geen zorgen totdat je benzine op was. Totdat je besefte dat je zo niet eeuwig door kunt gaan en dat je iets mist, dat er iets moet veranderen. Je doet verwoede pogingen om plezier terug te vinden, om bevrijd te worden van deze last, maar niets wat je doet lijkt je te helpen. De drukte is een routine geworden waar je niet gemakkelijk vanaf komt.

Meneer kunt u met helpen?
Want het lijkt dat ik van het pad ben geleid
Ik blijf zoeken naar een antwoord vandaag
Wil je me niet helpen?
Je moet rustig aan doen broeder
Neem gas terug broeder
Neem gas terug, als je niet door kunt gaan
Neem gas terug, broeder
Neem gas terug, broeder
Neem gas terug broeder, als je niet door kunt gaan.

Ook het zoeken naar een antwoord kan weer een jacht worden. Je smeekt om hulp en wil vandaag nog geholpen worden. Zoeken naar rust en een antwoord wordt paradoxaal genoeg dan ook weer jagen. Daarom maar één advies: Neem nu gas terug en laat al die drukte los.

Tank bij en zoek naar je drive, naar je passie, naar je eerste liefde. Luister naar je lichaam dat aangeeft wanneer het teveel is. Een wijze raad.

De tekst van ‘Slow Down’ is geschreven door Douwe Bob Posthuma, Jan-Peter Hoekstra en Jeroen Overman. LEES HEM HIER TERUG.

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘TEKST ONDER DE LOEP’ KLIK HIER


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *