Tekst onder de Loep (3) • ARMENIË

In ‘Tekst onder de loep’ neemt redacteur Hendrik Kramer van ••ESF Magazine•• in de aanloop naar het songfestival de teksten van vijf inzendingen onder handen. Doel is niet om te oordelen, maar om te analyseren. Door te benoemen wat je anders voor normaal aanneemt, komt misschien de diepere betekenis naar boven.

Vandaag in aflevering 3:
ARMENIË met ‘Not Alone’
Armenia 2014 - Aram MP3

Aram verdedigt de Armeense eer met de alternatieve ballade Not alone. Het lied begint rustig maar barst in het midden los, alsof er een soort opgekropte woede, of uiting van hoop losbarst. Het lied wordt gezongen in het Engels en ik heb hieronder een eigen vertaling gemaakt. De Engelse tekst vind je hier. • Door: Hendrik Kramer •

Je bent niet alleen
Je bent helemaal alleen, je bent helemaal alleen
Geen schouder wil jou om op te leunen

Je dacht dat deze wereld te koud was
En je hebt bedacht
Een hele nieuwe wereld

Het eerste couplet schetst een beeld van de persoon waarover gezongen wordt. Het is iemand die op dit moment helemaal alleen is en geen schouder heeft om op te huilen. Het is iemand die vriendschap en nabijheid mist.

Waarom is deze persoon zo eenzaam? Hij (ik ga er voor het gemak even vanuit dat een hij is) voelde zich een slachtoffer van de boze buitenwereld. Hij kon niet meekomen, gaf anderen de schuld. De wereld was te koud volgens hem en daarom nam hij afstand van alles en iedereen. Hij bouwde muurtjes. Nu is hij eenzaam. De wereld die hij had bedacht die bestaat niet, zit slechts in zijn hoofd.

Huil niet, huil niet klein vogeltje
Hoewel je bang bent en je pijn hebt
Je zult wakker worden
Het is maar een droom
En waarom maken dromen mensen aan het schreeuwen

Dan komen er troostende woorden: Huil niet. De persoon wordt een klein vogeltje genoemd. Een klein vogeltje dat bang is en zijn vleugels niet durft uit te slaan. Dat bang wegduikt in zijn eigen wereldje. Maar hij zal wakker worden uit deze boze droom en uit zijn eigen wereldje dat hij gemaakt heeft.

Dan een vraag: Waarom maken dromen mensen aan het schreeuwen? Nachtmerries kunnen zeer echt lijken. Wie heeft er nooit eens zo’n enge droom gehad dat hij een schreeuw gaf van angst? Het is maar een droom, maar het lijkt zo echt. Daarom schreeuwen mensen.

Je bent niet alleen

Dan komt er een verlossende zin: Je bent niet alleen. Geloof dat. Hoop dat. Ook al heb je jezelf afgesneden van alle mensen, van alle hulp in deze wereld, toch ben je niet alleen. Niet alleen. Niet alleen.

Wat als het allemaal in één kus zit
Dat verandert alle zaadjes in bomen
De sterkste wind in een briesje
Gaat alle deuren binnen zonder sleutels

Nu barst het lied uit in hoop. Wat kan een kus niet teweeg brengen bij iemand die zo eenzaam is, die zo uit is op een stukje liefde. De kus als symbool van affectie, van hoop, van liefde.

Een kus kan alle zaadjes op doen groeien tot hoge bomen. Alle bomen beginnen tenslotte als klein zaadje en hoewel dat jaren duurt mag je de hoop niet opgeven. Eens zullen het bomen zijn waar niemand meer omheen kan. En dan zullen de sterkste winden je niet kunnen deren, dat zullen dan slechts briesjes zijn. Kalmerende briesjes en geen levensgevaarlijke stormwinden meer. Dan heb je hoop en kracht en kan je alles aan. Dan heb je geen sleutels meer nodig en kan je overal naar binnen. Geen belemmeringen meer.

Wat als het allemaal in een kus zit
Dat verandert alle zaadjes in bomen

De sterkste wind in een briesje
Het zit allemaal in een kus

Nog eens de vraag: Wat als het allemaal in die ene kus zit? Als dat hoop geeft, als dat mensen doet open bloeien? Een simpele handeling? Een teken van menselijkheid? Een klein teken van aandacht is vaak genoeg om mensen weer hoop te geven. Denk niet: wat maakt mijn gebaar uit? Het kan heel veel betekenen voor mensen die er op zitten te wachten.

Wat als het allemaal in een kus zit?
Je bent niet alleen….

De tekst van ‘Not Alone’ is geschreven door Garik Popoyan. LEES HEM HIER TERUG.

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘TEKST ONDER DE LOEP’ KLIK HIER


1 Comment


  1. // Reply

    Wat ik wel een beetje lastig te begrijpen vind is dat de verlossende boodschap er muzikaal zo aggressief uit komt. Is dat omdat de zanger anders niet tot de toegezongene doordringt?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *