Tekst onder de Loep (4) • GEORGIË

In ‘Tekst onder de loep’ neemt redacteur Hendrik Kramer van ••ESF Magazine•• in de aanloop naar het songfestival de teksten van vijf inzendingen onder handen. Doel is niet om te oordelen, maar om te analyseren. Door te benoemen wat je anders voor normaal aanneemt, komt misschien de diepere betekenis naar boven.

Vandaag in aflevering 4:
GEORGIË met ‘Three Minutes To Earth’
Georgia 2014 - The Shin & Mariko

Het Georgische liedje mag op zijn minst opvallend genoemd worden. De tekst oogt rommelig, en er lijkt geen lijn in te ontdekken. Een grote uitdaging om toch een duiding aan deze tekst te geven. Een tekst die ervaren kan worden als een duizelingwekkende ruimtereis waarbij je pijlsnel voorbij schiet aan allerlei stukjes. • Door: Hendrik Kramer •

Omdat het lijkt alsof elke zin op zichzelf al een heel verhaal vertelt, heb ik er dit keer voor gekozen om onder elke zin mijn gedachten te schrijven.

Drie minuten naar aarde voor jou en voor mij
Thuis, thuis, door het sterrenspoor van een eenzame ster

Met thuis wordt hier volgens mij de aarde bedoeld. Of moeten we thuis niet ruimtelijk opvatten? In elk geval kan een enkel spoor van een eenzame ster je naar huis leiden. Slechts de voetsporen van je voorganger zijn genoeg om je bestemming in dit leven te vinden.

Thuis op de aarde waar we behoren, behoren aan..

Ja, aan wie behoren we toe als we op aarde zijn? Aan vrienden, familie, aan God, aan jezelf, aan Moeder Aarde? De aarde is in elk geval wel de plek waar we onze oorsprong hebben.

Verblindend licht van menselijke emotie

Emotie kan een mens blind maken, het verstand kan door de emotie uitgeschakeld worden, vooral wanneer men de emotie hoger acht dan het verstand. Maar een mens heeft zijn emoties nu eenmaal niet onder bedwang, vooral niet wanneer een ervaring zo bij je binnenkomt dat je er niet omheen kan. Een kracht als liefde of de dood is niet koel te beredeneren.

Toon ons de trap om terug te keren naar de aarde- Een sprong van een sky diver!

Zijn we onze herkomst vergeten? Is onze herkomst ook niet ons thuis? Terugkeren naar de aarde klinkt als: We zijn onze afkomst vergeten, we zweven nu ergens tussen hemel en aarde, maar we bevinden ons in het niets. Er is lef voor nodig om terug te durven keren, een stapje terug te doen, om tot je ware bestemming te komen. Dan kan je je tijdelijk in de ruimte bevinden of in de woestijn, maar die woestijn hoort er nu eenmaal bij als je op reis bent naar het beloofde land.

Leid deze drie minuten verlangend naar liefde

Elk mens verlangt naar liefde. Drie minuten is de duur van een songfestival liedje. Is het opvoeren van een songfestivalliedje pure liefde? Is het Eurovisie podium de droom van iedere artiest?

Vrede en licht overal

In Kopenhagen zullen weer vele landen gebroederlijk samenkomen, geen rellen, geen geruzie, al die landen bij elkaar. Vrede en licht overal. Het kan, ook al is het maar een paar weken per jaar.

Pik alle regenboog knopjes uit de lucht

Knopjes die aangeven dat de lente komt. Tekenen van hoop, als je de knopjes ziet dan weet je: er komt straks een hele mooie bloem uit.

Alle pogingen, alle waaroms

Het leven roept veel vragen op, veel waaroms? Ook veel pogingen om er iets van te maken. Om tot je ware bestemming te komen.

Drie minuten naar aarde voor jou en voor mij

Het zijn slechts drie minuten, het leven is kort, maar we delen ze wel samen. We gaan samen op reis. We zingen samen ons lied.

Toon ons de trap om terug te keren naar de aarde- Een sprong van een sky diver!

Hoe moeten we terugkeren naar ons thuis? Moeten we de trap af, of op? Kan het slechts in stadia? Volgens mij moet je de sprong in het diepe durven wagen.

Leid deze drie minuten verlangend naar liefde
Vrede en licht overal
Toon ons de trap om terug te keren naar de aarde- Een sprong van een sky diver!
Kleed de trap naar de aarde aan zonder zucht- rock de boot van armoedige wanhoop

Ook al is de levensreis beangstigend, je moet er toch iets moois van maken. Ook al zit je op een zinkende boot, laat het dan in elk geval een cruiseschip zijn.

Pik alle regenboog knopjes uit de lucht

Grijp alle tekenen van hoop aan om de pijn in je leven te verzachten. Hoop doet leven.

Hoor het luiden- nu is het tijd

Het luiden van belletjes, of als het luiden van de doodsklok? In dat laatste geval is het al te laat. Laten het bruiloftsklokken zijn, want dan is er nog hoop en kan je samen je drie minuten op aarde beleven.

Drie minuten tijd naar aarde voor jou en mij
Adembenemend als we vliegen
Wanneer dan ook, waar dan ook. We gaan

Het leven is kort, maar kan krachtig zijn. Het kan snel gaan, maar het kan ook mooi zijn. We vliegen naar onze eindbestemming, naar ons thuis.

De tekst van ‘Three Minutes To Earth’ is geschreven door Eugen Eliu. LEES HEM HIER TERUG.

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘TEKST ONDER DE LOEP’ KLIK HIER


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *