Tekst onder de Loep (5, slot) • ALBANIË

In ‘Tekst onder de loep’ neemt redacteur Hendrik Kramer van ••ESF Magazine•• in de aanloop naar het songfestival de teksten van vijf inzendingen onder handen. Doel is niet om te oordelen, maar om te analyseren. Door te benoemen wat je anders voor normaal aanneemt, komt misschien de diepere betekenis naar boven.

Vandaag in slotaflevering 5:
ALBANIË met ‘One Night’s Anger’
Albania 2014 - Hersiana Matmuja

 

We sluiten deze jaarlijkse reeks af met Albanië. Een lied waarin de woede centraal staat – of toch niet? De tekst laat zich lezen als een gevecht tegen de nacht, tegen twijfel, angst en woede. Geef niet toe aan slechte gevoelens, maar blijf hopen op een betere morgen. • Door: Hendrik Kramer •

Blijf kalm en denk twee keer na
Zeg nee, laat gaan, houd je adem in, wanneer de woede vloeit.
Ik weet, jij weet, woorden kunnen pijn doen, je krijgt er toch spijt van.
Dus zeg, zeg, zeg, zeg, dat je er zult zijn als de woorden gedaan zijn
Geef niet toe aan je trots
Blijf kalm en denk twee keer na

In het eerste couplet krijgen we het beeld van iemand die heel erg kwaad is en in staat is om domme dingen te zeggen. Hem wordt in herinnering gebracht dat woorden pijn kunnen doen en vaak een nadelig effect hebben wanneer je ze in een onbewaakt moment van woede laat gaan. Tel tot tien voor je spreekt.

Dan wordt er gesmeekt dat hij er zal zijn als de woorden gedaan zijn. Alsof de persoon toch aan zijn woede heeft toegegeven, maar er niet in mag blijven hangen. Ondanks zijn woede hoort hij er te zijn en moet hij zijn trots opzij zetten, kalm blijven en twee keer nadenken. Doe geen domme dingen!

Bevrijd je hoofd van de twijfels die kietelen
Bevrijd je hart, en laat de vrede je gevoelens verlichten
De zon zal opkomen, en het licht zal verschonen
De banden van de nacht
Blijf kalm en denk twee keer na

Woede komt altijd ergens vandaan. Onvrede kan zich in je gedachten en gevoelens nestelen met soms desastreuze gevolgen. De persoon moet daarom eerst in zijn hoofd de twijfels stoppen die hem kietelen. Kietelen is vervelend maar het kan ook aangenaam zijn, misschien moet dat daarom wel als eerste worden aangepakt?

Dan is het hart van de persoon aan de beurt. Vrede moet gaan heersen in het hart en zijn gevoelens verlichten. De vrede moet zijn gevoelens in een ander daglicht stellen, dat is het zonlicht dat tevens de boel moet opschonen en de banden van de nacht verbreken. Wacht op dat licht en geef niet toe aan de duisternis.

Zeg nee, laat gaan, de nacht zal verdwijnen en de dag zal glitteren
Ik weet, jij weet, dat de morgen zo helderder is
Alsjeblieft, zeg, zeg,zeg,zeg dat je er zult zijn als de woorden gedaan zijn
Geef niet toe aan je trots
Laat gaan en huil niet

Nacht als symbool van woede, twijfel, onmacht, dood en angst en de dag als teken van geloof, bevrijding, blijdschap en leven. Jij weet toch ook dat de morgen helderder is dan de nacht? Het is bijna een Paasboodschap. Nieuw leven breekt aan. Opnieuw wordt er gesmeekt dat hij er zal zijn als de woorden gedaan zijn. Het blijft lastig daar een duiding aan te geven, maar de persoon wordt waarschijnlijk opgeroepen om loyaal te zijn en niet trotsvaardig. Toch moet hij ook niet huilen maar zijn woede laten varen.

Bevrijd je hoofd van de twijfels die kietelen
Bevrijd je hart, en laat de vrede je gevoelens verlichten
De zon zal opkomen, en het licht zal verschonen
De banden van de nacht
Blijf kalm en denk twee keer na

Opnieuw de oproep die we al eerder zagen. Twijfels hebben zich in zijn hoofd gevestigd en in zijn hart heerst nu onvrede. Daarom moet het licht zijn hart en ziel doorlichten en de boel opschonen.

Wacht een ietsie pietsie piets, je zult er spijt van krijgen (het gewoon juist willen zeggen)
Wacht een ietsie pietse piets en je zult het vergeten (Ik wil het er uitlaten)
Iets wat niet is, jij wilt het hebben
Misschien morgen, zal laat zijn om erbij te kunnen

De persoon hoeft maar heel even te wachten – anders zal hij spijt krijgen. Zelf antwoordt hij dat hij het gewoon wil zeggen, hij wil uiting geven aan zijn woede. Het moet eruit. De tip is: niet toegeven, dan zal je het vanzelf vergeten. Maar de hoofdpersoon wil zijn gevoelens juist laten gaan.

Dan volgen twee lastige zinnen, maar ik lees het zo: de woedende persoon wil iets hebben wat hij niet kan krijgen en daar komt hij in deze nacht achter. Of: in deze nacht dreigt hij om in woede los te barsten in de hoop te krijgen wat hij hebben wil. Het lied sluit af door te zeggen dat het wel laat is om erbij te kunnen. Wat de persoon wil is niet duidelijk en kan zelf ingevuld worden.

Iemand hoopt in elk geval dat hij niet zal toegeven aan de woede van de nacht maar zal wachten op het licht van de morgen. Dat gevoel kennen we allemaal wel: zo’n moment waarop je niet meer kunt stoppen met ruziemaken, ook al weet je dat het beter is om te gaan slapen.

De tekst van ‘One Night’s Anger’ is geschreven door Jorgo Papingji. LEES HEM HIER TERUG.

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘TEKST ONDER DE LOEP’ KLIK HIER


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *