Tweede generale repetitie met jurybril bekeken

De generale repetitie waarin de jury’s hun stem uitbrengen zit erop. Trijntje deed het prima, met zuivere zang en veel ad-libs, waar jury’s vaak van houden. Lees hier hoe de andere landen het, met name vocaal, er vanaf brachten. • Door: Steef van Gorkum en Dennis van Eersel •

Hoe meer sterren wij een land geven, hoe hoger wij denken dat de jury’s vanavond de liedjes hebben beoordeeld. Vooral de vocale kwaliteiten hebben voor ons de doorslag gegeven voor de juryvriendelijkheid van de optredens van vanavond:

Moldavie: Rating-2.0-stars
Eduard’s zang is goed, zeker beter dan in de nationale finale. Wij denken dat vrouwelijke juryleden hem laag op de lijst gaan zetten, net zoals ze dat vorig jaar met Polen deden.

Armenie: Rating-3.0-stars
De zangkwaliteiten zijn nogal wisselend, per lid van Genealogy. De eerste man is de zwakke schakel, maar als de jury’s de aandacht erbij houden, dan horen ze dat Inga de boel redt. Al met al is dit een conventionele ballad waar jury’s voor kunnen vallen.

Belgie: Rating-3.5-stars
Loic zingt goed en doet wat freestyling aan het einde. Zullen jury’s daar voor gaan? Dat blijft even gissen, maar Loic zingt zeker niet vals. Een modern lied en een potentiele radiohit. Officieel moeten juryleden ook op die hitpotentie letten, maar in het verleden is dat vaak niet gebeurd.

Nederland: Rating-3.5-stars
Een stroeve start, maar overall zingt Trijntje goed, zoals we gewend zijn van haar. De ad-libs op het einde worden vaak door jury’s gewaardeerd. Een prima mid-tempo lied, waar geen jurylid een hekel aan zal hebben en dus niet in de onderste regionen zal staan. In het huidige systeem, kan dat net het laatste duwtje de top-10 in geven.

Finland: Rating-1.0-stars
De vraag is of jury’s de muziek en zang gaan beoordelen. ALS ze dat doen, zou dat in een lage evaluatie moeten eindigen. Maar – zeker sinds vorig jaar – weten we dat jury’s bij sommige extreme inzendingen ook als televoters kunnen handelen.

Griekenland: Rating-4.0-stars
Maria Elena blaast al haar voorgangers weg en maakt indruk met haar lange halen, die ze ook nog moeiteloos lijkt te produceren. Het is misschien geen origineel lied, maar het doet niemand kwaad en is potentieel jurymateriaal.

Estonia: Rating-4.0-stars
Als de jury voor de beste compositie zou ging, dan zou dit zomaar hun nummer 1 kunnen zijn. Maar, ze laten zang heel zwaar meewegen, is de laatste jaren gebleken. Met name bij Stig was dat deze week nog weleens een probleem, maar tijdens de juryfinale niet. Met die horde uit de weg, zal dit ongetwijfeld hoog zijn geeindigd vanavond.

VJR Macedonie: Rating-2.0-stars
Daniel zingt in flinke delen van zijn lied goed, maar de openingsnoot is bibberig en daarna gaat hij soms vals met de hoge noten. De nieuwe R&B versie van het lied zorgt er ook voor dat het niet zo juryvriendelijk is.

Servie: Rating-2.0-stars
De overgang in het lied van mid-tempo naar dance is iets waar jury’s niet erg blij mee zijn, denken wij. Het maakt het namelijk een matig liedje. Bojana mist in het schreeuwstuk ook een paar keer de juiste toonhoogte en zingt vals. Verder zijn de vocalen sterk, dus het zal vast geen laatste zijn geworden vanavond.

Hongarije: Rating-3.5-stars
Op de eerste twee lage noten na, levert Boggie een erg goede vocale performance af. Het totaalplaatje past bij het ingetogen lied. Ook de boodschap van het lied kan weleens beter overkomen dan meningeen denkt.

Wit-Rusland: Rating-2.5-stars
Dit was niet de beste prestatie van de afgelopen week van Uzari. Niet dat hij vals zong, maar wel heel zwak en vlak. Juryleden gaan opmerken dat hij soms de noten niet haalt of aandurft en hier naar handelen. Denk aan Estland, dat vorig jaar hard gestraft werd omdat de backings het meeste werk deden.

Rusland: Rating-4.5-stars
Als jury’s niet meegaan in politieke sentimenten rondom een vredeslied uit Rusland, dan is dit eigenlijk het meest juryvriendelijke lied van de avond. Een fantastische stem, gecombineerd met een degelijke melodische ballad, ietwat ouderwets maar zeer sympathiek. Polina was wederom vlekkeloos en gaat het goed doen.

Denemarken: Rating-3.5-stars
Ook dit type lied is juryvriendelijk. Vrolijk, middle of the road en aanstekelijk. Qua zang is de Deense band niet het beste van de avond, maar ook zeker niet het slechtste. Net als Nederland is dit een lied dat bij iedereen in het midden zal zwerven. Tegen het einde wordt dezang wel matiger, maar de charme en het charisma van de jonge jongens zal ook bij juryleden sympathie en stemmen opwekken.

Albanie: Rating-3.0-stars
Elhadi zingt wat hijgerig, vooral in de eerste minuut van ‘I’m alive’. Ze zingt niet vals, maar van de winnaar van The Voice of Italy mag je meer vergeten. Sommige lange uithalen, vooral de laatste, kunnen vast op wat jurystemmen rekenen.

Roemenie: Rating-3.5-stars
Voltaj heeft hun beste repetitie bewaard voor het moment dat het moet. De zang is voor het eerst vlekkeloos en de leadzanger heeft merkbaar zijn stem onder controle. Dit lied zou links en rechts in Europa punten binnen moeten harken bij de jury’s.

Georgie: Rating-3.5-stars
Nina heeft zich vanmiddag gespaard, om te vlammen tijdens de juryrepetitie. En gelukkig ging het goed. Ongetwijfeld met hulp van wat pillen en Georgische wonderdrank. Zeker geen vlekkeloos optreden, maar wel voldoende voor een top-10 notering vanavond.


2 Comments


  1. // Reply

    Spannend! Het moet lukken voor een 3e jaar op rij.


  2. // Reply

    Fijn dit overzicht!
    W.b. België zou ik willen aanvullen dat ik denk dat hun lied juist bij jury’s in de smaak zal vallen vanwege de moeilijkheidsgraad, zowel in de zang (inventieve koorpartijtjes) als het ritme. Dit is niet alleen modern maar daarnaast ook geenszins een makkelijk liedje en als dit lukt, hebben ze echt de jury aan hun zijde, althans dat gedeelte dat echt actief is in muziek (Kijk na afloop van het festival maar of dit klopt):).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *