Categorized | 2015 Wenen, Homepage

Uitslag ESF 2015: Zweden wint door jury’s, Italië pakt televote

Alle resultaten van het Eurovisie Songfestival 2015 zijn binnen. Zweden wint, dankzij Mans Zelmerlow met Heroes, voor de zesde keer het festival. Dat komt vooral dankzij een overweldigende zege bij de jury’s. Nederland werd veertiende in hun halve finale.

Trijntje Oosterhuis mocht van de jury’s wel naar de finale, maar waar al voor vreesden werd waarheid: de televoters hebben Nederland bijna volledig links laten liggen en op de voorlaatste plaats gezet. Bekijk hieronder alle resultaten van het Eurovisie Songfestival 2015 op een rij:

2015_SCOREBOARD_FULL
Hierboven zie je de officiële uitslag, waarbij de combinatie is gemaakt van de uitslagen van jury’s en televoters. Zweden wint, en dus gaan we volgend jaar weer naar Scandinavië. Hoogst waarschijnlijk wordt het festival op 10, 12 en 14 mei gehouden in de Friends Arena in Stockholm. Polina Gagarina uit Rusland werd tweede, Italië maakte het podium compleet. Voor het eerst sinds 2003 eindigden er landen in de finale met 0 punten onderaan: Duitsland en Oostenrijk. Het is voor het eerst dat een gastland geen enkel punt heeft gekregen.

Als we kijken naar de gesplitse resultaten zien we flinke verschillen bovenin. Italië won de televote met afstand, terwijl Zweden juist bij jury’s de torenhoge favoriet was. Rusland deed het bij beiden net erachter ook indrukwekkend. Oostenrijk kreeg dan wel 0 punten, bij de jury’s waren ze als dertiende geëeindigd. Servië keert terug op het festival met een top-10 notering, vooral omdat in Montenegro en Macedonië de jury-uitslagen werden geschrapt en daar alleen de televoters werden gebruikt. De volledige gesplitse uitslag van de finale staat hier:

Split results grand final

Rusland won zowel de televote als de jury vote in de eerste halve finale. De verstandelijk beperkte punkers van Finland waren een qualifier geweest als het aan de televoters lag. Nederland en Wit-Rusland hadden een plek bij de bovenste tien voor de jury’s, maar werden door de mensen thuis gepasseerd:

Split results semi 1

Geen verrassing dat Zweden de grote winnaar was in de tweede halve finale bij zowel jury’s als televoters. Malta had de finale kunnen halen als we alleen jury’s hadden. Die hadden ook Ierland door willen laten gaan. Tsjechië werd tiende bij de televoters, maar dat was niet voldoende voor een finaleplaats:

Split results semi 2

Wil je echt alle uitslagen uitpluizen, bekijk dan hoe ieder jurylid in elke show heeft gestemd door de documenten te downloaden op de site van de EBU: Full Split Results


5 Responses to “Uitslag ESF 2015: Zweden wint door jury’s, Italië pakt televote”

 1. Gert says:

  Mijn songfestivalhart klopt elk jaar sneller. Ook al was de show tv-technisch niet zo goed als de edities van 2013 en 2014, de kwaliteit van de liedjes was fenomenaal. Zo goed zelfs dat Griekenland en Cyprus dit jaar bijvoorbeeld besloten om elkaar niet de 12 punten te geven. Het beste festival qua liedjes sinds 1997 wat mij betreft. Bravo Eurovisie, met jouw 60e verjaardag.

 2. Eric says:

  Nou Gert helaas deel ik je mening niet . De eerste halve finale was voor 70% tergend vals gezongen . Op mijn songfestival party waar de homo’s en hetero’s door elkaar heen zotten hoorde ik tijdens de finale meerdere malen dat ze het zo saai vonden . Ik vind Frankrijk bv fantastisch terwijl heel de kamer me aankeek en dacht DIE IS MAF . Ze vroegen zich ook af waarom dat Belgisch joch zo aan het schreeuwen was ipv zingen ( moet ik beamen ) Nee de echte songfestival liefhebber en kenner hebben misschien genoten . Het grote publiek vond het saai en stoorde zich aan het de man met de baard . Over de regie maar helemaal te zwijgen . Nee verloren jaar ………… En Zweden mooie act maar geen tophit in de Nederlandse hitparade . Hoe gaat het liedje ook al weer

 3. Pim says:

  geweldig jaar juist! maar als mensen zich aan conchita geergerd hebben ze zijn niet de enige

 4. Eric says:

  Schandalige Belgische vakjury die Nederland op 10 had gezet . 1 ervan zelf op 13 . Televoting maakte het nog een beetje goed dat we wat BUURPUNTEN krijgen .
  De toon wordt elk jaar gezet met negatief over de Nederlandse inzending , ja ook CL en Birds .
  En ja Trijntje was niet gekomen met topnummer . Maar heeft die Belg stront in zijn oren gehad met 13 ???? Die hele halve finale was vals gezongen . Incl rapapa geschreeuw van België zelf ( ik blijf erbij ze hadden een winnaar in handen met betere vocalen die op elkaar waren afgestemd )

 5. Eric says:

  Ter bewijs vakjury België bij cl. 8 e plaats

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *