Vägen till Malmö (2) • Ska vi ta en öl?

Välkommen till Sverige! Duizenden Songfestivalfans reizen in mei af naar Malmö. En niemand weet beter wat hen daar te wachten staat dan Hendrik Kramer, student Scandinavistiek en erkend Zwedenliefhebber. Met wat geschiedenis, gewoonten & gebruiken, een paar handige zinnetjes en een bijpassend lied stelt hij om de woensdag een stukje Zweden aan je voor. Ga goed voorbereid op weg naar Malmö! Deze week is het thema ‘Uitgaan’. • Door: Hendrik Kramer •

Een weekje Songfestival is niet compleet zonder een bezoek aan de Euroclub of een van de andere feestjes die open zijn voor pers en/of publiek. In de aflevering van deze week gaan we een kijkje nemen in het uitgaansleven van Malmö.

Euroclub

De Zweden lieten er geen gras over groeien en maakten al in november vorig jaar bekend waar we de Euroclub kunnen vinden. Eurovisiefans kunnen in Malmö hun hart ophalen in de Moriska Paviljongen (Moriskan). Deze club is te vinden op het Folkets Park. Inmiddels is de functie van Moriskan aangepast tot Eurocafé. De enige echte Euroclub is verplaatst naar het Slakthuset (Slachthuis), de grootste dansvloer van Scandinavië!

Wil je iemand uit Zweden uitnodigen vraag hem of haar dan:
Har du lust att gå till Moriskan med mig? / haar du lust o goo tiel Moriskan mee mij?

Malmo staat bekend als een echte partystad. Overigens zou het mij zeer verbazen als Slakthuset en Moriskan de enige clubs zouden zijn waar de Eurovisiefans welkom zijn. Ongetwijfeld kun je in de andere clubs ook de nodige Eurovisiedeuntjes horen. De meeste uitgaansgelegenheden vind je op lilla torg (het kleine plein).

Uitgaan in Zweden verschilt niet veel met dat in Nederland, maar je moet wel rekening houden met hoge prijzen voor een biertje (ongeveer 50 SK, dat is bijna 5 euro). Daarnaast kan het zijn dat je entree moet betalen. Naast het uitgaan kiezen de Zweden er dan ook wel voor om gewoon thuis de gezelligheid op te zoeken. Daar hebben ze een woord voor wat zich net als ons woord gezelligheid soms lastig laat overzetten in een andere taal: mysig.

Wil je zeggen dat je het gezellig vindt ergens gebruik dan het woord trevligt:
Det är så trevligt här! / De er soo trefliet her!
(spreek de ‘e’ uit zoals in het woord kerst,  maar dan langer dan je gewend bent).

De Zweedse keuken

KottbullarHet thema van deze week is uitgaan en daar horen ook restaurants bij. De Zweedse restaurants bieden vooral vis aan, want dat wordt in heel Scandanavië het liefst gegeten. Gekookt, ingemaakt of vers. Haring, rivierkreeft en zalm zijn  favoriet. Het allerpopulairste visgerecht in Zweden is gravadläx, oftewel ingemaakte zure haring. Rivierkreeftjes eten ze het liefst gekookt met dille, brood, boter en kruidenkaas.

Het smörgåsbord is een van de bekendste Zweedse culinaire hoogstandjes. Het bestaat uit diverse koude en warme gerechten waaronder diverse soorten vlees, vis en salades, maar ook vruchten en een nagerecht.  Maar niet alleen vis staat in Zweden op het menu, denk ook aan de bekende Zweedse gehaktballetjes köttbullar. In het Zuiden is de pyttipanna populair; een eenpansgerecht dat bestaat uit in dobbelsteentjes gesneden aardappelen, uien en vlees. Het geheel wordt in een grote pan gebakken. Het gerecht wordt geserveerd met rode bieten en een gebakken of een rauw ei er bovenop.

Handige zinnen

Waar is de Euroclub?                         Var finns Euroclubben? (spreek de i in finns uit als ‘ie’)
Weet u waar de Euroclub is?             Vet du var Euroclubben är? (är spreek je uit als ‘er’
Zullen we een biertje drinken?          Ska vi ta en öl. (De ö spreek je uit als de ‘eu’ in spreuk)
Heb je zin om vanavond uit te gaan? Har du lust att gå ut ikväll?
(De u in lust spreek je uit als een ‘oe’, de å zoals de ‘oo’ in door, de u in ut als een lange ‘uu’ zoals in vuur, de ä spreek je uit als een e in wel.)
Mag ik deze dans van u?                   Vill du dansa med mig?
Weet jij hoe het hier heet?                 Vet du vad det här kallas?
Zie ik je morgen weer?                      Ska vi träffas imorgon?
Waar zien we elkaar?                         Var ska vi träffas?
We zien elkaar bij Slakthuset.            Vi ska träffas framför Slakthuset.
Heb je een vriend of vriendin?          Har du en pöjkvän eller flickvän?
Leuk je te ontmoeten!                        Trevligt att träffas dig!

Lied van de week

Het mag dan een gemakkelijke keuze zijn – dit lied komt bij dit thema natuurlijk direct naar boven. Alvast veel dansplezier gewenst in Zweden; Danny Saucedo met ‘In the club’!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *