Vägen till Malmö (4) • Lyssna till musik

Välkommen till Sverige! Duizenden Songfestivalfans reizen in mei af naar Malmö. En niemand weet beter wat hen daar te wachten staat dan Hendrik Kramer, student Scandinavistiek en erkend Zwedenliefhebber. Met wat geschiedenis, gewoonten & gebruiken, een paar handige zinnetjes en een bijpassend lied stelt hij om de woensdag een stukje Zweden aan je voor. Ga goed voorbereid op weg naar Malmö! Deze week is het thema ‘Muziek’. • Door: Hendrik Kramer •

In deze vierde aflevering van Vagen till Malmo een blik op het fenomeen Melodifestivalen en de verwachtingen van dit jaar. We duiken de geschiedenis in van de Zweedse muziek en tot slot natuurlijk weer een paar handige zinnetjes en het lied van de week.

Historie

Deze week bekijk ik welke muziek er in Zweden door de eeuwen heen is gemaakt. We beginnen in de tijd van de vikingen toen de skalden actief waren. Skalden zijn musici en dichters die aan het hof liederen zongen. De liederen gaan vaak over de daden van de koning. Men is er niet zeker van of de liederen begeleid werden met een harp of een lier. Er waren ook skalden die rondtrokken en voor sfeer zorgden tijdens een feest. De skald zong dan steeds een paar regels en de andere mensen zongen hem dan na. Hierbij werd ook gedanst.

De bekendste Zweedse dichter en musicus is misschien wel Carl Michael Bellman. Zijn liedjes worden vandaag de dag nog steeds vertolkt in Zweden. Cornelis Vreeswijk (de bekendste ‘Nederlandse’ Zweed) vertolkte ook veel liedjes van Bellman. In Zweden is het niet raar als je op vakantie bent met een groep vrienden en je staat ergens te wachten, om dan met z’n allen een liedje te zingen.

abba eurovision.tvNa de Tweede Wereldoorlog kwam begin jaren ‘70 ABBA op. Vanaf die tijd werd Zweden een belangrijke speler in de popmuziek. Europa maakte kennis met Roxette, The Cardigans, Army of Lovers en Ace of Base. Vandaag de dag laten veel artiesten hun liedjes componeren of produceren in Zweden. Ook onze Anouk werkt samen met een Zweedse producer.  Zweden is op dit nummer 3 van de wereld als het op muziekproductie aankomt – na Engeland en de Verenigde Staten. Met name Zweedse techno maakt een opleving door, denk maar aan Swedish House Maffia.

Melodifestivalen

De Zweedse voorronde voor het Songfestival is al decennialang megapopulair. In een eerder artikel verdiepte ik mij al eens in het succes van deze voorronde. Een succes dat zichzelf in stand houdt en zelfs versterkt: het sterke deelnemersveld trekt veel kijkers en door de hoge kijkcijfers strikt de organisatie weer gemakkelijk grote namen.

De voorronde is een goede kans jezelf op de kaart te zetten. Natuurlijk wil iedereen zo ver mogelijk komen, maar verliezen betekent doorgaans weinig gezichtsverlies. Elk jaar zijn er wel weer de bekende gezichten en een paar grote namen die de nieuwsgierigheid wekken.  De organisatie probeert elk jaar een zo divers mogelijk deelnemersveld samen te stellen waardoor ook liedjes en artiesten aan bod komen die je misschien niet zo snel in de hitlijsten ziet komen.

Bekende namen dit jaar zijn:

  • Swedish Housewives (reeds uitgeschakeld)
  • Sean Banan (finalist)
  • Tone Damli (Andra Chansen)
  • Tommy Korberg (ESF ’88, nu in de finale met Ravaillacz)
  • Ulrik Munther (vorig jaar 3e, nu finalist)
  • Army of Lovers (reeds uitgeschakeld)

Het festival kenmerkt zich door de combinatie van jong talent, grote namen en sterren uit het verleden. Wie er dit jaar zal gaan winnen durf ik nog niet te zeggen. Vorig jaar waren Danny & Loreen duidelijk favoriet, maar dit jaar is er niet echt een uitgesproken kandidaat. Dat maakt het natuurlijk wel spannender.

Hoofdredacteur Steef van Gorkum was afgelopen weekend bij de vierde voorronde van Melodifestivalen in Malmö! In zijn laatste hoofdredactioneel commentaar kun je meer lezen over de populariteit van het festival onder de Zweden.

Handige zinnen

Ik vind dit een mooi liedje                             Jag tycker att låten är fin

Ik vind dit een leuk liedje                              Jag gillar/tycker om den här laåten

Ik denk dat dit liedje een grote kans maakt om te winnen   Jag tycker att låten har en stor chans att vinna

Ik denk niet dat Zweden de finale haalt       Jag tror inte att Sverige går till finalen

Met dit nummer komt Nederlands zeker in de finale           Med den här låten går Nederländerna säkert till finalen.

Ik vind dit liedje te rustig/te druk                 Jag tycker att låten är för lungt/ för stojig

Dit is niet mijn smaak                                    Det är inte min smak

Lied van de week

Om een indruk te geven van de liederen die Bellman zong voeg ik hierbij een fragment toe van een vertolking door Cornelis Vreeswijk.  Misschien wel de allerbekendste troubadour in Zweden die de Zweedse muziektraditie heeft levend gehouden. En dat terwijl hij uit Nederland kwam.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *