Vägen till Malmö (6) • Sammanfattning

Välkommen till Sverige! Duizenden Songfestivalfans reizen in mei af naar Malmö. En niemand weet beter wat hen daar te wachten staat dan Hendrik Kramer, student Scandinavistiek en erkend Zwedenliefhebber. Met wat geschiedenis, gewoonten & gebruiken, een paar handige zinnetjes en een bijpassend lied stelt hij om de woensdag een stukje Zweden aan je voor. Ga goed voorbereid op weg naar Malmö! Deze week is het thema ‘Round up’. • Door: Hendrik Kramer •

In deze slotaflevering een samenvatting van alle onderwerpen die de afgelopen weken zijn langsgekomen en een inschatting van de kansen van Sverige en Nederland!

Historie

In de openingsaflevering van januari beschreef ik een stukje geschiedenis van de Scandinavische landen. Hoe ze ontstaan zijn en waar de verschillen en overeenkomsten zitten. Het Zweden zoals het nu op de kaart staat is pas sinds de 19e eeuw ontstaan toen Zweden het huidige Finland moest afstaan aan de Russen.

slakthusetIn aflevering twee wierp ik mijn blik op het uitgaansleven van Malmö en nam ik een kijkje in de Zweedse keuken. Met name de visliefhebbers zullen daarbij aan hun trekken komen. Rivierkreeftjes of de ingezuurde haring (grävad lax) zijn de delicatessen in het hoge Noorden. Als je dat niet aandurft zijn er natuurlijk ook altijd nog de beroemde köttbullar (gehaktballetjes). Feesten doen de songfestivalgangers dit jaar in het Slakthuset waar de officiële Euroclub gevestigd zal zijn. Maar ook andere cafes zullen de internationale songfestivalfans vast welkom heten.

In de derde aflevering getiteld: ‘Du är från söder’ doken we in de geschiedenis van songfestivalstad Malmö, de zuidelijkst gelegen stad van Zweden, verbonden met Kopenhagen via de acht kilometer lange Sontbrug. Malmö is eeuwenlang Deens geweest, en de Deense invloeden zijn nog duidelijk te horen in het Skånsk dialect. Malmö was jarenlang een van de grootste scheepsbouwer ter wereld, tot in de jaren ‘70 de industrie instortte. Tegenwoordig heeft de stad zich herpakt door zich te richten op kunst en cultuur.

In de aflevering die daarna kwam belichtte ik het succes van de Zweedse popindustrie die nu tot de derde van de wereld behoort. De grote doorbraak van Zweeds geproduceerde muziek kwam natuurlijk met ABBA die in 1974 het Eurovisie Songfestival wonnen.

In de aflevering van twee weken terug ging ik op zoek naar een slaapplek in Malmö. Mijn tip is om op zoek te gaan naar een slaapplek bij iemand in huis. Vele Malmönäre zetten hun huis open en tonen graag hun gastvrijheid. En zo kan je ook nog eens de zinnetjes oefenen die je de afgelopen weken hebt kunnen leren!

Gewoonten en gebruiken

In de eerste aflevering noemde ik het allemansrätt, dat is het recht om overal in de natuur te kamperen en op boerenerven. De Zweden zijn gek op de natuur en gaan er respectvol mee om. De Zweden houden ook van knusheid en gezelligheid met vrienden thuis. Daar hebben ze een eigen woord voor, namelijk mysig. Mysig is het ook in het oude centrum van Malmö. Bezoek Gamla Väster, de historische kern van de stad en het renaissanceslot Malmö Slottet. Voor een ouderwetse Zweedse muziekervaring studeer je een oud skaldenlied in en zing je deze samen met je nieuwe Zweedse vrienden in Malmö.

Anouk en Robin

Robin Stjernberg Eurovision.tvTen tijde van het schrijven van deze serie was nog niet bekend dat “You” gezongen door Robin Stjernberg de inzending zou worden die de eer van het thuisland gaat verdedigen. Een vrij onverwachte winnaar, aangezien Robin zich pas via de herkansingronde voor de finale plaatste. De Zweedse voorronde was weer divers en sterk als altijd, maar een oppergodin als Loreen was er dit jaar niet te bespeuren.

Natuurlijk kwam twee weken geleden ook het langverwachte nummer ‘Birds’ uit van Anouk. Als ESF Magazine zijn we zeer tevreden met het door Anouk uitgekozen nummer, dat overigens door haar Zweedse producer als niet-songfestivalwaardig werd beschouwd. Die kwalificatie klonk de songfestivaljournalisten als muziek in de oren, want juist liedjes die speciaal voor het songfestival geschreven worden, redden het vaak juist niet. Bovendien geeft een kwalificatie als ‘ongeschikt voor het songfestival’ vaak blijk van een achterhaalde blik op het grootste liedjesfeest ter wereld.

Het stemt vele fans gelukkig dat de Nederlandse inzending goed wordt ontvangen her en der. Ook de Zweedse fans zijn enthousiast. In de diverse lijstjes die ik heb bekeken op Youtube, van songfestivalfans die hun favoriete liedjes van dit jaar ranken, staat Anouk meestal hoger dan de 20e plaats en ook regelmatig in de top 10 of top 5 zelfs!

Handige zinnen

U moet rechtdoor lopen, de tweede straat rechts, omhoog lopen en dan bij het stoplicht links. Du går rakt fram, den andra gatan till höger, går upp och sen sväng du till vänster vid trafikljusen.

Ik wil graag een typisch Zweeds gerecht proberen. Jag vill gärna försöka att äta någon typiskt svensk rätt.

Wat vindt u het mooiste stukje van de stad. Vad är den finaste platsen i staden tycker du?

Welk liedje maakt meer kans? Birds of You? Vilken låt har bättre chanser? Birds eller You?

Het was erg leuk om bij u te gast te mogen zijn. Det var så kul att vara gäst i ditt hus.

Lied van de week

Als afsluiter van deze serie, die ik met veel plezier geschreven heb, heb ik gekozen voor het Zweedse volkslied ‘Du gamla du fria’.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *