Veel afmeldingen voor songfestival 2014

Vrijdagavond sloot de deadline voor landen om zich aan te melden voor het Eurovisie Songfestival 2014. Hoewel de omroepen van Portugal en Bosnië besloten om terug te keren waren er ook veel tegenvallers voor de EBU. Bulgarije, Servië, Cyprus en Kroatië trekken zich terug om financiële redenen.

En hoewel landen als Slovenië en Griekenland voorlopig op de lijst staan, is dat nog geen definitieve beslissing. Zij houden zich het recht voor om zich in een later stadium nog terug te trekken. De omroepen hebben nog ruim de tijd om dit besluit te nemen zonder dat er een boete van de EBU wordt opgelegd.

Een aantal jaar geleden had het songfestival meer dan 40 deelnemers. 43 landen in Düsseldorf in 2011 en 42 landen in Bakoe in 2012. Voor de editie van volgend jaar in Kopenhagen staat de teller nu officieel op 37 landen. Het verhaal circuleert dat ook Polen eventueel nog zou terugkeren, maar dat is allesbehalve officieel.

Mochten deze landen wel tot de deelnemers behoren dan is er slechts één land minder van de partij dan vorig jaar. Mochten ook deze landen niet meedoen, dan zullen in de twee halve finales slechts 15 landen aantreden. Of de EBU hierdoor de hoeveelheid kwalificatieplaatsen naar beneden zal bijstellen is nog niet bekend.

Deelnemers aan het songfestival 2014:
Directe finalisten:
Denemarken (gastland)
Duitsland
Frankrijk
Italië
Spanje
Verenigd Koninkrijk

Halve finalisten:
Albanië
Armenië
Azerbeidzjan
België
Bosnië & Herzegovina
Estland
Finland
Georgië
Griekenland
Hongarije
IJsland
Ierland
Israël
Letland
Litouwen
Macedonië
Malta
Moldavië
Montenegro
Nederland
Noorwegen
Oekraïne
Oostenrijk
Portugal
Roemenië
Rusland
San Marino
Slovenië*
Wit-Rusland
Zweden
Zwitserland

*Volgens Hannah Mancini, deelneemster in 2012, heeft Slovenië zich aangemeld. Omroep RTV SLO heeft de deelname nog niet bevestigd, hoewel de Deense officiële website van het festival 2014 de deelname van Slovenië ook op de lijst heeft staan.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *