Verborgen parels • Emma (3)

In 60 jaar songfestival zijn er veel mooie, goede, spectaculaire en memorabele nummers voorbij gekomen. ESF Magazine zet zulke onbekende parels op een rij, om ook de niet-kenners warm te maken voor het songfestival. Het songfestival heeft namelijk veel meer te bieden dan alleen ‘Ding a dong’, ‘Eres tu’, ‘Waterloo’ en ‘Ein Bisschen Frieden’. In het kader van het jubileumjaar geven de redactieleden van ESF Magazine ieder tien favorieten die niet in de bekende rijtjes staan. Winnaars of Nederlandse inzendingen zijn verboden terrein! Vandaag het lijstje van • Emma Coolen •

Slovenië 2011, Maja Keuc met ‘No One’, dertiende met 96 punten
Pas 19 jaar was Maja Keuc, toen ze in 2011 haar thuisland mocht vertegenwoordigen. Ze ontpopte zich tot de Sloveense Christina Aguilera met het duistere ‘No One’. Een nummer dat alleen al vanwege de vocale prestatie van de jonge zangeres meer had verdiend dan een magere dertiende plaats.

Portugal 1973, Fernando Tordo met ‘Tourada’, tiende met 80 punten
Niet Anne-Marie David, Eres Tú of Cliff Richard is mijn hoogtepunt van het laatste ‘pre-ABBA’-jaar, maar het opzwepende Tourada, een protestlied tegen het materialisme. Het bracht Fernando Tordo niet verder dan de tiende plaats, maar ik wil van deze gelegenheid gebruik maken om dit mooie stukje Songfestivalgeschiedenis (inclusief ‘ya-pa-da-da’-uitbarsting met bijpassend dansje aan het einde) niet verloren te laten gaan.

Frankrijk 1979, Anne-Marie David met ‘L’enfant Soleil’, derde met 105 punten
Over Anne-Marie David gesproken, veel mensen weten niet dat ze het zes jaar na haar overwinning voor Luxemburg mocht proberen voor haar thuisland Frankrijk. ‘L’enfant Soleil’ is een perfect uitgevoerde combinatie van een orkestband, het achtergrondkoor en een nagenoeg foutloze vertolking van een verhalend nummer.

Duitsland 2007, Roger Cicero met ‘Frau’n Regieren Die Welt’, negentiende met 49 punten
Iedereen die deze Duitse inzending nog niet kent, zou ik graag uitnodigen om hem eerst te luisteren, alvorens de Songfestival-uitvoering te bekijken. Het feit dat Roger Cicero er op het podium uitzag als een arrogante versie van Jack Black in een hagelwit pooierpak heeft dit fantastische jazznummer waarschijnlijk heel wat punten gekost.

Servië & Montenegro 2004, Zeljko Joksimovic met ‘Lane Moje’, tweede met 263 punten
Dennis kondigde het al aan, ook de deelnames van Zeljko Joksimovic mogen niet ontbreken in onze lijstjes, en dan met name deze niet. Servië & Montenegro debuteerde in 2004 met ‘Lane Moje’ op een tweede plaats, maar had wat mij betreft de hoogste podiumplek verdiend. Al was het alleen maar voor het prachtige instrumentale intro, dat meer dan 40 seconden duurt.

Macedonië 2004, Toše Proeski met ‘Life’, veertiende met 47 punten
Datzelfde jaar eindigde Macedonië op een teleurstellende veertiende plek. Goed, het optreden van Toše Proeski liet vocaal her en der wat te wensen over, maar het nummer was eigenlijk pas écht goed tot zijn recht gekomen met een orkest in plaats van een muziekband. Proeski overleed drie jaar na zijn Songfestival-avontuur, en werd slechts 26 jaar.

Spanje 1990, Azúcar Moreno met ‘Bandido’, vijfde met 96 punten
Een van de meest dramatische openingen in de geschiedenis van het festival vond plaats in 1990, toen bij het optreden van Spanje de geluidsband niet op het goede punt werd gestart. De zussen van Azúcar Moreno herpakten zich, en zongen zich met puur Spaans temperament naar een vijfde plaats. Het schreeuwerige ‘Bandido’ laat als weinig andere nummers de kracht van het orkest horen, zelfs in combinatie met een backing track.

Kroatië 1999, Doris Dragović met ’Marija Magdalena’, derde met 118 punten
Meer gedoe rondom de geluidsband in 1999, want waren het nou mannenstemmen of synthesizers die op de opname te horen waren? Kroatië kreeg puntenaftrek, maar mocht zijn vierde plaats dat jaar behouden. Alle controverse daargelaten zal ik me deze inzending vooral herinneren vanwege het heerlijk dramatische nummer en de fenomenale uitvoering van Doris Dragović.

Zwitserland 2005, Vanilla Ninja met ’Cool Vibes’, achtste met 128 punten
Na een mislukte poging twee jaar eerder om hun thuisland Estland te vertegenwoordigen mocht de meidengroep Vanilla Ninja het in 2005 proberen voor Zwitserland. Ze brachten theatrale girlpower-rock, en zullen ongetwijfeld vele jonge meisjes aan het gitaarspelen hebben gekregen.

Noorwegen 2008, Maria Haukaas Storeng met ‘Hold On, Be Strong’, vijfde met 182 punten
De editie van 2008 werd afgesloten door het ultieme single girls-anthem, waarin Maria Haukaas Storeng zingt dat je nooit je vertrouwen in de liefde mag kwijtraken. Hoe hopeloos de situatie ook lijkt, iedereen loopt uiteindelijk de liefde van zijn leven tegen het lijf. Storeng probeerde in 2010 tevergeefs om Noorwegen nog een keer te mogen vertegenwoordigen.

WIL JE NOG MEER VERBORGEN PARELS BEKIJKEN? KLIK VOOR DE LIJSTEN VAN ONZE ANDERE REDACTEUREN OP DEZE LINK


One Response to “Verborgen parels • Emma (3)”

  1. Karin says:

    Zo na elkaar horend valt me op dat Spanje 1990 ( Bandido)en Kroatië 1999 ( Marija Magdalena) op elkaar lijken!
    Natuurlijk had ik Zeljko Joksimovic ook, ondanks zijn visagiste. Zoals zo velen wsl. Maar ook Cool Vibes, niet verwacht bij iemand anders.
    En dan leuk om te zien dat bij hetzelfde idee over mijn 2 toppers daar 8 heel andere liedjes tegenover staan!

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *