Erik’s Eurovizier (2) • Vi Maler Byen Rød

Het Songfestivalnieuws komt deze weken via vele kanalen naar je toe. Vaak is het veel van hetzelfde. Als journalist maak je, naast het nieuws van de dag, ook veel randzaken mee die de thuisblijver nooit zou beleven. Dus richt ESF Magazine in de rubriek ‘Erik’s Eurovizier’ het vizier op wat juist níet in het nieuws komt, maar hier wel de sfeer bepaalt. • Door: Erik Bolks •

vimalerVandaag ben ik naar de Deense Musical ‘Vi Maler Byen Rød’ geweest. Tijdens het Songfestival zijn er natuurlijk allerlei andere Songfestivalgerelateerde festiviteiten waar je als pers helemaal niet aan toe komt. In Kopenhagen hebben ze een heuse musical rondom hun oude songfestivalbijdragen geschreven. Door mijn Deense songfestivalvriend werd ik getipt dat die musical in een remake weer op de planken kwam.

Zaterdagmiddag was de laatste kans om deze te zien en Rene had nog twee kaarten over. Ik stond in dubio; zou ik gaan en een deel van de tweede oefenronde in de arena overslaan? De persconferenties leveren over het algemeen geen interessante stukken op en vervallen bovendien al gauw in dom inhoudsloos fan gewauwel en wat veren in de bips. Ik besloot de gok er op te wagen en heb er geen seconde spijt van gekregen!

Wat een heerlijke musical is ‘Vi Maler Byen Rød’! Aan de hand van diverse verhaallijnen komt er een veelvoud van vooral jaren ’70 tot ‘90 Deense songfestivalliedjes langs. Uiteraard hebben de maar liefst 35 personages bijna allemaal een naam uit de Deense Songfestivalgeschiedenis.

Het titelnummer betekent in het Nederlands zoiets als ‘Laten we even de bloemetjes buiten gaan zetten’. In de Deense teksten zitten, zo heb ik begrepen, ook nog eens heel veel woordspelingen en tekstverwijzingen naar Songfestivalbijdragen. De musical heeft een lekker vlot tempo, dezelfde positieve sfeer als Mamma Mia of Grease en wordt gebracht door een redelijk jonge cast, met enkel goede zangers/dansers/spelers. Je zou niet zeggen dat het amateurs zijn.

kirstenensorenHet verhaal gaat over Kirsten & Søren, die inmiddels getrouwd zijn. Kirsten is terminaal ziek en behoorlijk dement. Søren probeert wat schoolherinneringen op te halen. Hoe zij verliefd werden op de middelbare school. Maar ook over de vraag wie de rode teksten op het schoolbord heeft gekalkt waar de juf overspannen van wordt. Uiteraard zitten er in de klas wat bimbo’s en nerds, die een ontwikkeling doormaken.

Rondom het verjaardagsfeest van Tommy (Seebach) speelt alles zich af. Kenny Lubke is de John Travolta van het stel. Lonnie Devantier de bimbo. Maar liefst twee uur lang heb ik volop genoten van de karaktertjes van onder ander Anne Cathrine (nerd waarmee het helemaal goed komt), Trine Jepsen, Birthe Kjaer, en uiteraard ook de jonge Kirsten en Søren.

Van de 35 castmembers zijn er slechts 10 dansers. De overigen hebben allemaal een rol en een ontwikkeling. Vaak passen de liedjes wondermooi in het verhaal. Er komt van alles langs; een heuse catfight, een dronken moeder, peptalkende vader met dochter, verliefde tieners, een lesbisch meisje dat uit de kast komt, de knipperlicht relatie van de DJ, een jochie onder de plak van zijn bazige vriendin, een videofanaat , een moeder en dochter onderonsje een heuse ‘Frauen regieren die Welt’-achtige scene en nog wat, meidenvriendschap etc. etc . Jørgen de Mylius, zeg maar de Terry Wogan van Denemarken, is de (grappige) dokter.

vimaler2Het nummer ‘Boom Boom’ van Mabel is in de zaal het meest succesvol. De prachtige vertolking van ‘Lige Der Hvor Hjertet Slår’ raakt mij het meest. Ook is het nummer over wegzeilende scheepjes (de allereerste Deense bijdrage ooit uit 1957) heel mooi ingepast en in beeld gebracht met zowel de oude als de jongen Kirsten & Søren op het podium bij het overlijden van Kirsten erg mooi. De choreografie is met af en toe 35 mensen op het podium sowieso geweldig knap in elkaar gezet, waarbij veel aandacht was voor lichaamstaal. De aankleding van de personages is heerlijk jaren ’80. Het alle nummers  live begeleidende combo zorgde er samen met de solisten voor dat de show naar een geweldig niveau getild werd. De nummers zijn allemaal opnieuw gearrangeerd inclusief vocalen en klinken live heel goed.

Hier de teaser van de musical. Als je de playlist door laat lopen hoor je de fragmenten van de nummers die in ieder geval langs zijn gekomen., maar leuker nog, ook de live opnamen van enkele oefensessies. Je hoort dan meteen dat ook de achtergrond zangpartijen een enorm belangrijke ondersteundende rol hebben. Ik heb me kostelijk vermaakt, geen moment verveeld en heel on-Deens staand geapplaudisseerd. Volgens mijn Deense vriend Rene Sjaelland is een staande ovatie in Denemarken niet gebruikelijk. Wat mij betreft hebben de mensen van de cast die pluim wel verdiend.

Als ik het goed heb onthouden zijn alle onderstaande liedjes langsgekomen en heel geraffineerd in een verhaal gebracht. Ook zonder verhaallijn was het een heerlijke show geweest. Deze musical ga ik nog heel lang onthouden.

 vimaler3

2013  – Emmelie de Forest – Only Teardrops (gebruikt als buig-act aan het einde)

2005 – Jakob Sveistrup – Talking To You

2000 – Olsen brothers – Fly On The Wings Of Love

1999 – Trine Jepsen & Michael Teschl – This Time (I Mean It)

1993 – Tommy Seebach Band –  Under Stjernerne På Himlen

1992 – Lotte Nilsson and Kenny Lübcke –  Ålt Det Som Ingen Ser

1991 – Anders Frandsen –  Lige Der Hvor Hjertet Slår

1990 – Lonnie Devantier –  Hallo Hallo

1989 – Birthe Kjær –  Vi Maler Byen Rød

1988 – Hot Eyes –  Ka’ Du Se Hva’ Jeg Sa’

1987 – Anne-Catherine Herdorf and Bandjo –  En Lille Melodi

1986 – Lise Haavik and Trax –  Du Er Fuld Af Løgn

1985 – Hot Eyes –  Sku’ Du Spør Fra No’n

1984 – Hot Eyes –  Det’ Lige Det

1982 – Brixx –  Video-video

1981 – Debbie Cameron and Tommy Seebach –  Krøller Eller Ej

1980 – Bamses Venner –  Tænker Altid På Dig

1979 – Tommy Seebach –  Disco Tango

1978 – Mabel –  Boom Boom

1963 – Grethe and Jørgen Ingmann –  Dansevise

1957 – Birthe Wilke and Gustav Winckler –  Skibet Skal Sejle I Nat

Daarnaast nog diverse voorronde liedjes van Celia,

1982 – Tommy Seebach – Hip hurra det’ min fødselsdag (2e in voorronde)

1984 – Lecia – Det’ en hem’lighed (5e in voorronde, maar zeer bekend in DK)

 vi maler4


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *