Way Back Then (1): Achter de schermen Eurovisie Songfestival 1993

In de serie ‘Way Back Then’ gaat ••ESF Magazine•• tot aan de finale leuke, spannende, interessante en vooral weinig bekende video’s uit het Eurovisie-verleden in de schijnwerpers zetten. Immers, jaar na jaar komen er nieuwe fans bij en dat betekent dat deze jonge garde fans een heleboel songfestival edities niet meer live op tv hebben gezien. Verder zijn er nog zoveel onbekende documentaires over het songfestival, die beetje bij beetje op YouTube worden gezet.

In het onderstaande fragment nemen we een kijkje achter de schermen van het Eurovisie Songfestival van 1993, dat in Millstreet, Ierland gehouden werd. Het betreft beelden van de greenroom tijdens de zeer spannende puntentelling. Tot op het laatste moment konden zowel Ierland als het Verenigd Koninkrijk nog winnen. De jury uit Malta gaf de doorslag en liet veel dolblije, maar ook geschokte gezichten zien.

In 1993, of eigenlijk het jaar daarvoor, wisten de inwoners van het dorpje Millstreet de Ierse omroep RTE zo gek te krijgen om het Eurovisie Songfestival te organiseren in een grote hal waar voornamelijk hippische sporten uitgeoefend werden.

Het festival werd gepresenteerd door Fionnula Sweeney, die datzelfde jaar nog de overstap maakte naar CNN International, Atlanta. Daar is ze inmiddels opgeklommen tot anchorwoman. Fionnula Sweeney had het genoegen om de Grand Prix te overhandigen aan Niamh Kavanagh, die ook dit jaar weer in Oslo meedoet. Komende woensdag zal Niamh voor het eerst gaan repeteren.


2 Comments


  1. // Reply

    Ja, leuke avond was dat :-D. Leuk leuk ditttt. En ook al wonnen we toen niet, ik kan nog goed herinneren dat als goedmakertje voor de slechte belichting, Ierland ons de volle 12 punten gaf. Lekker avondje was dat. En daarna werd het bij ‘De Schreeuw van de Leeuw’ nog eens dunnetjes overgedaan.


  2. // Reply

    Zou die Niamh het nog een keer kunnen flikken? Onze Ierse bloggende collega-vrienden van All Kinds Of Everything zijn werkelijk lyrisch over de Ierse kansen. Als Nederlander ben ik daar stiekem best jaloers op…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *