Way Back Then (2): Baanbrekende interval act 1970 Amsterdam

In de serie ‘Way Back Then’ gaat ••ESF Magazine•• tot aan de finale leuke, spannende, interessante en vooral weinig bekende video’s uit het Eurovisie-verleden in de schijnwerpers zetten. Immers, jaar na jaar komen er nieuwe fans bij en dat betekent dat deze jonge garde fans een heleboel songfestival edities niet meer live op tv hebben gezien. Verder zijn er nog zoveel onbekende documentaires over het songfestival, die beetje bij beetje op YouTube worden gezet.

1970 was een mooi jaar voor Nederland, omdat loting tussen de vier winnaars Spanje, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Nederland bepaalde dat het festival door de net gevormde NOS georganiseerd mocht worden. En over het Eurovisie Songfestival van 1970 in Amsterdam gaat het volgende filmpje. Het betreft de voor 1970 flink uit de kluiten gewassen intervalact. Nederland zette hiermee het songfestival weer terug op de kaart. Hierboven zie je de toenmalige Don Lurio Dansers uit Amsterdam een zeer seventies-hippe dansvoorstelling geven.

Het festival van 1970 was niet alleen een manier voor de NOS om een paradepaardje af te leveren. Zo maakte de EBU zich terecht zorgen over de toekomst van het festival, aangezien Oostenrijk, Denemarken, Finland, Noorwegen, Zweden en Portugal weigerden om mee te doen in Amsterdam. De scandinavische landen trokken zich terug uit protest. Uiteindelijk namen in Amsterdam dan ook maar 12 landen deel.

Ondanks dat, betekende het festival van 1970 een mijlpaal. Naast de flinke interval act werden ook de postcards ingevoerd door de Nederlandse regie. In elk deelnemend land werden filmpjes gemaakt van de desbetreffende artiest. De NRK doet dat dit jaar ook. Na een spannende puntentelling, gepresenteerd door Willy Dobbe mét flink getoupeerd kapsel, won Ierland voor het eerst. En er zouden nog 6 overwinningen volgen binnen redelijk afzienbare tijd.


3 Comments


 1. // Reply

  Leuke rubriek dit, bedacht door collega Gert Waterink (ere wie ere toekomt). Mooi dat het podium van dit jaar met al die ballen ergens doet denken aan dit decor van 1970.

  Wat ik mij al jaren afvraag bij deze memorabele interval-act… Wat roepen de dansers nou toch??? “Links-Rechts”? Ik weet het nog steeds niet !


 2. // Reply

  Aan het eind wordt het afgekondigd en klinkt het als “De Mixer” dat zou wel de bewegingen verklaren 😉


 3. // Reply

  Nu hoor ik het ook ja, bedankt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *