Way Back Then (3): De benauwde zege van Céline Dion

In de serie ‘Way Back Then’ gaat ••ESF Magazine•• tot aan de finale leuke, spannende, interessante en vooral weinig bekende video’s uit het Eurovisie-verleden in de schijn-werpers zetten. Immers, jaar na jaar komen er nieuwe fans bij en dat betekent dat deze jonge garde fans een heleboel songfestival edities niet meer live op tv hebben gezien. Verder zijn er nog zoveel onbekende documentaires over het songfestival, die beetje bij beetje op YouTube worden gezet.

Met onderstaand fragment nemen we u mee terug naar het Eurovisie Songfestival van 1988. Het jaar van Gerard Joling, maar ook van Karoline Kruger, Scott Fitzgerald, Lara Fabian, Gerard Lenorman en natuurlijk winnares Céline Dion. Iedereen weet hoe het de Canadese is vergaan na haar overwinning in Dublin, Ierland. Na ABBA is zij de meeste succesvolle voormalig Eurovisie-winnaar gebleken. Hoe was het gegaan als de laatste jury uit Joegoslavië bij de puntentelling wél iets had gegeven aan het Verenigd Koninkrijk?

Voordat Joegoslavië haar punten doorgaf, stond ‘Go‘ van Scott Fitzgerald vijf punten voor op de Zwitserse inzending ‘Ne Partez Pas Sans Moi’ van Céline Dion. We zien achter de schermen mooie beelden van een gespannen Fitzgerald, die hoort dat Zwitserland uitgerekend zes punten krijgt. Daarmee gaan zij dus qua puntentotaal met één punt over zijn bijdrage heen. Céline Dion ziet de bui al hangen… Joegoslavië zal toch wel íéts aan het Verenigd Koninkrijk geven? In het Britse kamp blijft dirigent Ronnie Hazlehurst ondertussen optimistisch en probeert de sfeer luchtig te houden. Maar als ook na de 7, 8 en 10 punten het Verenigd Koninkrijk nog altijd niets heeft gehad, neemt de spanning toe…

De Joegoslavische spokes-person geeft dan eindelijk het verlossende woord. 12 punten naar Frankrijk! En dus redt het Verenigd Koninkrijk het niet en gaat Zwitserland er met de winst vandoor. Verbijstering is zichtbaar op het gezicht van Scott Fitzgerald, die niet veel later wel zo sportief is om Céline Dion oprecht te feliciteren. Het zijn felicitaties voor iemand die aan het begin bleek te staan van een fantastische carrière.

Het verhaal krijgt nog een romantisch einde, want terug in het hotel geeft Céline Dion haar manager René Angélil voor het eerst een kus. De twee zijn anno 2010 nog altijd getrouwd.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *