Way Back Then (5) • Marlayne repeteert in Jeruzalem

In de serie ‘Way Back Then’ zet ••ESF Magazine•• leuke, spannende, interessante en vooral weinig bekende video’s uit het Eurovisie-verleden in de schijnwerpers. Immers, jaar na jaar komen er nieuwe fans bij en dat betekent dat deze jonge garde fans een heleboel songfestival edities niet meer live op tv hebben gezien. Verder zijn er nog zoveel onbekende documentaires over het songfestival, die beetje bij beetje op YouTube worden gezet.

In de aanloop naar het festival van 2011 is het wel aardig om stil te staan bij het feit dat Nederland al ruim tien jaar geen top-10 notering meer heeft behaald op het Eurovisie Songfestival. Op dat moment is niet nog niet duidelijk of de 3JS daar verandering in gaan brengen, dus nemen wij u mee terug naar de laatste keer dat Nederland zich bij de beste tien van Europa mocht scharen. In 1999 deed Marlayne, tegenwoordig presentatrice bij SBS6, mee voor ons land. Zij zong ‘One Good Reason’ naar een fraaie achtste plaats. En dat terwijl zij moest repeteren in een zijruimte van een Israëlische sportschool:

Marlayne plaatste zich voor de grote finale in Israël door in de nationale finale te sterk te zijn voor negen andere gegadigden, in een show die met verve werd gepresenteerd door Paul de Leeuw en Linda de Mol. Met een ruime marge won ze van runner-up Deante, een boyband die met hun ‘We Don’t Live To Long’ nog een bescheiden hitje in de top-40 scoorden. En o ja, het was ook de nationale finale van Double Date’s ‘E-mail to Berlin’, dat vanwege de vele valse noten van de tweelingzusjes een culthit werd in Nederland.

De duidelijke winnaar was dus Marlayne, die hoopvol naar Jeruzalem ging, maar ook wist dat het een lastige opgave zou worden om de vierde plaats van Edsilia Rombley een jaar eerder te overtreffen. Dat grote succes wist ze inderdaad niet te overtreffen. Maar aan de andere kant konden de artiesten die haar namens Nederland opvolgden op het Eurovisie-podium het ook nog niet beter doen dan haar gedeelde achtste plaats. Marleen van den Broek is anno 2011 nog altijd de laatste artieste die Nederland een top-10 notering bracht, waarvoor veel dank!

VOOR EERDERE BIJDRAGES IN DE RUBRIEK ‘GLAZEN BOL’ KLIK HIER 

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”icon_link” float=”left”]


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *