Wennen aan Wenen (1) • Keine Mauern Mehr

ESF-Magazine bereidt je ook dit jaar weer helemaal voor op je Songfestivalreis! Hendrik Kramer laat je Wennen aan Wenen. Een vijfdelige serie over het land waar dit jaar het 60e Eurovisie Songfestival wordt gehouden: Oostenrijk. In deze openingsaflevering duiken we de geschiedenis in en verklaren we waarom Oostenrijk Oostenrijk heet. • Door: Hendrik Kramer •

De Feiten
Oostenrijk is een federale republiek die grenst aan Zwitserland, Liechtenstein, Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Hongarije en aan Italië en Slovenië. Ruim 66% van de inwoners is katholiek. Er wonen bijna 8,3 miljoen mensen en de oppervlakte is 83.871 km2.

Driekwart van Oostenrijk behoort tot de Alpen. De hoogste berg is de Großglockner met 3797 meter. De belangrijkste rivieren zijn de Inn en de Donau en het grootste meer is het Neusiedler meer. Met 1,6 miljoen inwoners is Wenen het dichtstbevolkt, de tweede stad Graz heeft meteen slechts 250.000 inwoners. Geen wonder dus dat het Songfestival in Wenen gehouden wordt.

Oostenrijk heeft een landklimaat en boven de 1500 meter een hogebergklimaat. In Wenen is het in de Songfestivalperiode doorgaans zo’n 18 tot 20 graden en droog. Tevens belangrijk voor wie naar Wenen afreist: in Oostenrijk betaalt men gewoon met de euro.

Waarom Oostenrijk?
Waarom heet Oostenrijk Oostenrijk? Het land ligt immers in Centraal Europa? Het antwoord zit ‘m in het Frankische reik. Toen de Franken het in Beieren voor het zeggen kregen bouwden zij, onder de leiding van Karel de Grote, een aantal forten in het oosten om verder invallen vanuit die kant te voorkomen. Zij noemden die streek “Ostmark”, later werd dit “Ost Reich”.

De Engelsen gebruiken overigens de Latijnse benaming voor het land: Austria. Deze naam werd vanaf de 12e eeuw gebezigd. De eerste keer dat de term ‘Ost Reich’ in een document voorkomt is al in 996.

Geschiedenis van de staat Oostenrijk
Het huidige Oostenrijk is een overblijfsel van het Keizerrijk Oostenrijk dat in de 19e eeuw een van de grootste Europese staten was. Door de jaren heen heeft Oostenrijk echter bijna alle staatsvormen gehad die er maar bestaan.

Vanaf eind vijftiende eeuw viel een groot deel van Oostenrijk een tijdlang onder het Aartshertogdom Oostenrijk. In 1804 riep keizer Frans II van het heilige Roomse Rijk zich uit tot keizer over de gebieden die tot het Habsburgse rijk behoorden. Het keizerrijk bestond tot 1867 en het rijk herbergde Duitsers, Hongaren, Tsjechen, Roemenen, Polen, Slowaken, Slovenen, Kroaten, Roetheniers, Italianen, Roma en Joden.

Belangrijk jaar is 1848 toen Frans Joseph samen met zijn vrouw Elizabeth (Sisi) troonopvolger werd. In deze tijd bloeide Wenen uit tot een prachtige metropool. In 1876 ontstond de dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije. Keizer Frans Joseph wordt daarbij ook koning van Hongarije.

De Eerste Wereldoorlog maakte uiteindelijk een einde aan het machtige Oostenrijk-Hongarije. Gavrilo Princip vermoordde Frans Ferdinand in Sarajevo in 1914. In 1918 viel het rijk uit elkaar en werd Oostenrijk een republiek. De eerste Oostenrijkse republiek bleef bestaan tot 1938 toen het land zich via de Anschluss bij Duitsland aansloot.

Ook de huidige regeringsvorm van Oostenrijk is een republiek. Deze ontstond in 1955 nadat het land in de Tweede Wereldoorlog tot Duitsland had behoord. Met een staatsverdrag verklaarde Oostenrijk zich onafhankelijk en de Sovjets eisten zelfs dat het land neutraal zou worden. Neutraliteit is nog steeds een belangrijk kenmerk voor Oostenrijk.

Politiek gezien heeft Oostenrijk een bewogen geschiedenis en door de steeds wisselende landsgrenzen heeft het veel diverse inwoners gehad. Hoe dat de cultuur en taal van het land heeft beïnvloed lees je volgende week.


1 Comment


  1. // Reply

    nou dat weten we ook weer. waar kan ik de sneeuwhoogten vinden 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *