Wennen aan Wenen (3) • Wenn in Wien

In het derde deel van deze serie bieden we een praktische reisgids. We zoeken de leukste uitgaansgelegenheden uit, de beste restaurants en bezienswaardigheden die je zeker gezien moet hebben op een songfestivalloze dag. • Door: Hendrik Kramer •

Openbaar Vervoer
De route van vliegveld naar binnenstad is goed verzorgd. Binnen 16 minuten ben je van het vliegveld in de stad met de City Airport Train. Je weg in de stad vervolg je met de bus, tram, metro of S-bahn. Openbaar vervoer in Wenen is praktisch en snel, maar niet altijd even goedkoop. De Vienna Card biedt uitkomst: voor ruim 16 euro per week reis je gratis met alle openbaar vervoer in de binnenstad.

Overnachten
Ruim 628.000 bedden in 428 hotels is het aanbod. Alleen al in een straal van 5 kilometer van de Stadthalle staan 48.500 bedden. Hotels zijn over het algemeen best prijzig, zeker als je van plan bent om naar alle liveshows te gaan. Een alternatief is dan om een slaapplek te zoeken bij mensen thuis of om te kiezen voor een slaapzaal in een hostel.

Uitgaan
Wenen telt zo’n 7400 kroegen waarvan 800 in het centrum. De Euroclub is dit jaar gesitueerd in de Ottakringer Brewery. Deze bevindt zich in het zestiende district van de stad en slechts op vijf minuten rijden van de Wiener Stadthalle. De club verwacht zo’n 2500 bezoekers gedurende de Eurovisie week.

De Auslage is een alternatief voor wie de Songfestivalmuziek zat wordt. De muziekstijlen house en techno zijn hier verdeeld over de twee verdiepingen van de club. Een grote variatie qua muziek en sfeer vind je in Babu. Er zijn verschillende avonden met thema’s van housefeesten tot loungesessies en er is live muziek. Wil je niet dansen maar even bijkletsen, ga dan voor Bar Lutz. Daar kun je vooral heerlijk zitten of liggen onder het genot van een drankje.

Bezienswaardigheden
Het culturele aanbod is gigantisch in Wenen. Uiteraard is het een kwestie van smaak wat je wel en niet wilt bezoeken, maar hieronder toch wat tips.

Naast het Operahuis en de Stephansdom, vind je in Wenen ook vier paleizen namelijk de Hofburg, Paleis Auersperg, Slot Belvedere en Schloss Schonbrunn. Die laatste is een van de drukbezochtste attracties van Wenen en staat samen met de tuinen sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Wil je de bekendste plekjes vermijden? Dan is een museum een goed alternatief. Het Haus der Musik bijvoorbeeld. Dit moderne en interactieve museum zit in het centrum van Wenen. En zoals de naam al doet vermoeden vind je hier van alles over muziek. Zo is er een hal waar je het archief van het Wiener Philharmoniker orkest kunt bezichtigen. Met een interactief dobbelspel kun je een eigen compositie maken. En wat ook leuk is: je kan zelf meedoen met Maestro wanneer je als “virtuele dirigent” het stokje in handen neemt om het Wiener Philharmoniker orkest te dirigeren!

Ook het natuurhistorisch museum kan de moeite waard zijn. Dit museum bevat maar liefst tweehonderd miljoen stukken waarvan de oudste zo’n 250 jaar zijn. Het museum opende in 1748 zijn deuren.

In het kunsthistorisch museum vind je de door de eeuwen heen verzamelde kunstschatten van de Habsburgers. Renaissance en barokkunst vormen het grootste deel van de collectie, maar je kunt hier ook een van de grootste Egyptische kunstverzamelingen bewonderen en een van de voornaamste collecties van Brueghel.

Restaurants
Vorige week hebben we het al even gehad over typische Oostenrijkse lekkernijen. In dit laatste blokje van vandaag geef ik nog kort even wat restauranttips:

Mocht je een bezoek aan het Museum van Toegepaste Kunst (MAK) overwegen, dan kun je daar ook meteen blijven eten bij chefkok Helmut Osterreicher. Hij serveert zowel traditionele Weense gerechten als ‘moderne’ gerechten.

Cafe-Restaurant Englander is altijd open; hier kun je dus ontbijten, lunchen, dineren of zelfs nog even snacken als je net de club uit komt. Soep en pasta vormen de basis van het menu, en je moet hier echt eens Weense chocolademelk geproefd hebben!

Als je voor een Wienerschnitzel gaat dan moet je bij Figlmuller zijn. De schnitzels worden volgens een oud recept bereid waarbij de gigantische lap vlees niet langer dan een halve minuut in de pan ligt. Wie het lukt om er een volledig op te eten krijgt een prijs… nog een schnitzel!

Vegetariërs zoals Jill komen aan hun trekken in zelfbedieningsrestaurant St. Jozef. De Spaanse sfeer proef je in Bodega Espanola en in Dots kun je lekker loungen onder het genot van sushi.


3 Comments


 1. // Reply

  Nou ik ga voor de Wienerschnitzel bij Figlmuller. Heerlijke info hoor dit .


 2. // Reply

  Het wordt mijn eerste finale! Kijk er erg naar uit!


 3. // Reply

  De Wienkarte of Viennakarte (d.w.v. OVkaart+kortingsbonnen) is duurder dan dat je hier voorspiegelt.
  De prijs komt op EUR 18,90/21,90 voor 48/72 uur geldigheid (plus dan ook nog een ritje van vliegveld naar het gebied waarbinnen deze kaart geldig is).
  De optie zonder het kortingboekje komt resp. op EUR 13,30/EUR 16,50.

  Verder biedt een toegangskaart tot een ESFevent in de Stadthalle vanaf 2 uur voorafgaand aan tot 6 uur na aanvang van het event vrij reizen in het OV gebied van Wenen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *