Wennen aan Wenen (4) • Du bist Muzik

In dit vierde deel duiken we in de muzikale historie van Wenen en Oostenrijk. Van klassiek tot rock en van Mozart tot Udo Jürgens! • Door: Hendrik Kramer •

De stad van de klassieke muziek
Wenen is de locatie van waaruit de EBU op 1 januari het nieuwjaarsconcert uitzendt. Het is niet voor niets dat dit concert vanaf hier uitgezonden wordt. Wenen is immers het centrum van de klassieke muziek. Grote namen als Mozart, Haydn, Schubert, Bruckner en Mahler woonden of werkten geruime tijd in Wenen.

Mozart kwam overigens uit Salzburg, dat destijds een onafhankelijk keurvorstendom was. De banden met Oostenrijk waren echter nauw en de componist was vaak in Wenen te vinden. Het is met name te danken aan het beschermheerschap van de Habsburgers dat er zoveel 18e en 19e eeuwse componisten naar de stad toekwamen, maar de opkomst van Wenen als cultuur centrum van Europa begon al in de 16e eeuw. Het huidige Oostenrijkse volkslied wordt toegeschreven aan Mozart. Het voor-oorlogse volkslied was door Josheph Haydn geschreven.

Tegenwoordig behoort het Wiener Philharmonik orkest tot de beste van de wereld. Naast klassieke muziek biedt Wenen ook veel voor de operaliefhebbers. Denk aan de Weense Staatsopera en de Weense volksopera, of de opera van Graz. Deze kan pronken met decoraties uit de barok en de Rococoperiode en behoort tot een van de mooiste zalen van de wereld. Nog steeds manifesteert Oostenrijk zich dus in de genres klassiek en opera – maar vergis je niet, ook de pop- en rockmuziekant Falco die in 1980 een hit had met Rock me Amadeus heeft zijn roots in het Alpenland.

Op het songfestival
De eerste zanger die voor West-Duitsland optrad op het Songfestival was de Oostenrijker Freddy Quinn. De eerste artiest die voor Oostenrijk meedeed was Bob Martin met ‘Wohin, kleines Pony’? De vorig jaar overleden Udo Jurgens boekte de eerste Oostenrijkse zege in 1966 met ‘Merci Cherie’, zijn derde achtereenvolgende poging op het festival. Hij was met 100 miljoen verkochte platen een van de meest succesvolle artiesten van de Duitstalige landen.

Gary Lux nam net als Jurgens drie keer deel aan het festival. Thomas Forstner deed dat twee keer. De eerste keer in 1989 werd hij vijfde, maar de tweede keer eindigde hij roemloos onderaan met geen enkel punt.

Tom Neuwirth, die met zijn alter-ego Conchita Wurst de tweede Oostenrijkse zege binnenhaalde, is niet de eerste opvallende act uit Oostenrijk. Onvergetelijk was de inzending van de komiek Alf Poier in 2003, een lied dat opriep om vooral goed met de aarde om te gaan. Alleen nu niet met een mierzoete melodie zoals opa Siegel die vaak uit zijn hoge hoed tovert, maar in plaats daarvan een rockend refrein en bordkartonnen dieren op het podium

Oostenrijk heeft 46 keer een inzending naar het songfestival gestuurd. In 2007 – na de uitschakeling van Eric Papilaya – hadden de Oostenrijkers het even helemaal gehad met het songfestival. Het duurde tot 2011 voor de ORF zich weer aan het avontuur waagde en nu mogen ze na vier jaar opnieuw het festival organiseren en nog wel de 60e editie!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *