Categorized | OPINIE, 2016 Stockholm, Erik Bolks

Eriks Opinie • Vincent Gross kán de Zwitserse finale verliezen

Na een foute inschatting van de Spaanse winnares is het wellicht wat tricky om opnieuw een voorspelling te doen. Dit keer echter hebben we de beschikking over beeld- en geluidsmateriaal van de vorige kwalificatieronde in Zwitserland en kunnen we op basis van een live optreden beter analyseren wie er wel en niet kansrijk zijn in deze eveneens finale van zes liedjes.  De kandidaten  hebben bijna twee maanden aan hun act kunnen werken. Één conclusie kan al wel getrokken worden. De diskwalificatie van Stéphanie was goed voor de spanning in de Zwitserse voorronde. Erik Bolks doet zijn inschattingen:

Vincent Gross – Half A Smile (SRF)

Vincent heeft een schattige uitstraling, omdat hij het hele liedje door ook met ‘half a smile’ zingt. Hij doet uiteraard meteen denken aan Tom Dice en heeft als enige vanavond een duidelijke X-factor. Hoewel het liedje niet heel bijzonder is blijft het wel hangen en krijgt het middels een U2 arrangement op de achtergrond wat spanning mee. Charly Mason heeft het lied geschreven. Mason kennen we als schrijver van “Rise like a Phoenix” maar ook van de cheesy tekst die Servische Boyana in de Engelse vertaling meekreeg voor 2015. Charly heeft het recent dus al tweemaal tot de top tien in de finale gemaakt, met positieve teksten. Vincent doet ondanks dat hij geen geweldige zanger is, vanavond mee voor de hoofdprijs.

Rykka – The Last Of Our Kind (SRF)

Rykka heeft een moderne krachtige midtempo ballad, een beetje in het genre waarin Zwitserland in 2015 met Melanie onterecht laatste werd. Je kunt enerzijds dus stellen dat de Zwitsers wel van dit soort liedjes houden, maar ook dat Europa er vaak maar weinig mee kan. Het is een lied waar weinig op aan te merken is, anders dan dat het misschien te weinig ‘oorwormigheid’ heeft. De in Vancouver geboren Rykka was bij de vorige ronde nogal nerveus en zong daardoor wat schel. Het feit dat ze ondanks dat ze in Mayland woont en Zwitserse roots heeft eigenlijk alleen Engels spreekt zou de Zwitsers kunnen afstoten. Persoonlijk vind ik haar lied het meest spannend en fijn om te luisteren. Rykka zal denk ik wel te kort komen om voor de winst mee te doen. maar ‘Wir drücken uns die Daumen’.

Stanley Miller – Feel The Love (SRF)

Stanley komt met de derde bijdrage namens de Duitstalige omroep, die daarmee 50% van de kandidaten levert. Stanley had echter net zo goed thuis gelaten kunnen worden, de andere twee deelnemers hebben veel meer potentie. Hij brengt een oersaaie gospelpoppig, maar veel te repetitief sfeerloos liedje in een nogal truttige setting en arrangement. De stemmen mengen niet mooi waardoor het ene rommelig geheel wordt. De melodie lijkt ook niet helemaal ‘af’ en mist een apotheose of ‘hook’. Het blijft daarom niet hangen. Stanley zal 5e of 6e eindigen. De Amerikaan Stanley is geen van de vier Zwitserse talen machtig, woont in Spanje. Geen kwalificaties die hem extra stemmen zullen opleveren bij de nationalistische Zwitsers.

Theo – Because Of You (RSI)

Theo is de enige kandidaat die de Italiaanstalige omroep in de final heeft. Met de finale van Sanremo net over de grens, zullen de Italiaanstalige kijkers massaal wegblijven. Beetje onhandige planning van de Zwitserse omroep. Niet dat het zou helpen als ze wel keken, want Theo zingt een nogal inspiratieloos melodietje, en zingt ook niet heel sterk. Bij twee acts in hetzelfde genre, zie ja vaak dat de sterkste alle stemmen pakt en de ander genadeloos onderuitgaat. Of dat ze beiden leiden onder de verdeeldheid. Het eerste doemscenario gaat op voor Theo omdat hij anders dan zijn Angstgegner Vincent Gross, er niet mee wegkomt als hij een vocaal slippertje of wankelheidje heeft. Hij maakt totaal geen contact met de camera en het liedje beklijft absoluut niet, laat alleen een wat saaie depri sfeer achter. Samen met Stanley zal Theo om de laatste plaats strijden.

Kaceo – Disque d’or (RTS)

De Franstalige omroep had als enige een Italiaanse bijdrage in de finale, maar die werd gediskwalificeerd, omdat het lied al eens eerder in het Frans uitgebracht was. Daarvoor in de plaats kwam “Disque d’or”van Kaceo. De diskwalificatie van het Italiaanse ballade is in meerdere opzichten goed voor de Zwitserse nationale finale. De kansen van de andere nog overgebleven dame met ballade achter de piano, Bella C, stegen daardoor aanzienlijk en ook Rykka zal met het wegvallen van een concurrnte iets stijgen. Ook het vervangende lied is wel een frisse eend in de bijt. Verwacht niet dat het gaat winnen, maar met die gekke Zwitsers weet je t maar niet. Ze kozen destijds ook “Il pleut de l’or”, Disque d’or kan mogelijk uitgewerkt worden tot een fun-act met kwaliteits-folk-rock als basis. Kaceo doet sterk denken aan Les Fatals Picards of Gypsy CZ. De lead zanger heeft eenzelfde anti-X-factor en iets te veel gevoel voor (misplaatst) drama. In aanloop naar de finale van vanavond zouden zij wel eens met de meest verrassende act op de proppen kunnen komen. En ondanks dat ze niet rechtstreeks in de finale terecht gekomen zijn spelen ze niet om de laatste twee plaatsen maar kunnen top 3 of zelfs als winnaar eindigen.

Bella C – Another World (RTS)

Bella C is al even aangestipt. Zij komt met een redelijk brave opbouwende pianoballade met nogal cliché tekst. Doet sterk denken aan de James Bond tune “The World Is Not Enough” van Garbage toevallig ook met world in de titel.  Met het wegvallen van Stéphanie hoeft Bella niet langer de punten te delen en is daarmee terug in de race. Vooral ook omdat zij wél over een goede stem beschikt. Ik verwacht eigenlijk hier een soort kamerorkestachtige setting met playbackende violen en Bella in een galajurk, met aan het einde een Israelisch ‘Lahakat shiru’ loopje van piano naar voor op het podium, of zo. En dan hebben we opeens een typische ouderwetse songfestivalbijdrage. De Zwitsers met hun nogal behoudende vaak oubollige smaak zouden dan wel eens hier voor kunnen gaan.

Voorspelling:

Toen de zes kandidaten geselecteerd waren in december leek het mij een eenvoudige runaway-victory voor Vincent Gross te worden, omdat de drie dames in exact dezelfde stemvijver leken te vissen en de twee andere zangers nogal kansloos overkwamen. Met het wegvallen van een dame, en het daarvoor in de plaats komende uptempo folkrockgroepje, zijn er opeens 4 kandidaten die het vanavond wel eens zouden kunnen winnen. Ik zou nog altijd mijn geld op Vincent zetten met een tweede plaats voor Bella C. De kandidaten kunnen nog wat extra stemmen winnen (of verliezen) door de uitvoering van hun cover. En daar zet Bella hoog in. Als het haar lukt om Alicia Keys “Empire state of mind” ijzersterk neer te zetten, overtroeft ze alsnog Vincent, die met een onbekend liedje komt. Ik voorzie dat Bella een indrukwekkende versie kan neerzetten. Ik ben ook wel benieuwd naar ‘Video killed the radio star’ door Kaceo. De finale kon hier wel eens door Vincent verloren worden, in plaats van gewonnen.

****** Vincent Gross – Half A Smile (SRF)

*****Bella C – Another World (RTS)

*** Kaceo met Disque d’or

*** Rykka – The Last Of Our Kind (SRF)

* Stanley Miller – Feel The Love (SRF)

* Theo – Because Of You (RSI)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *